Murzynek to jedno z pierwszych ciast, jakie robiłam – na kilka lat o nim zapomniałam by teraz powrócić do tego prostego, klasycznego i wilgotnego ciasta kakaowego. Obowiązkowo z polewą czekoladową.
Murzynek na powidłach
5 łyżek kakao
3/4 szklanki cukru
2 jajka
szklanka mleka
pół szklanki powideł śliwkowych
łyżeczka sody
pół szklanki oleju
polewa:
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
100 g margaryny lub masła
5 łyżek kakao
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą.
Ciasto przelać do keksówki (długość 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180 st. C. przez godzinę (po 50 minutach można sprawdzić patyczkiem ciasto, czy jest już upieczone).
Przygotować polewę – według tej instrukcji klik.
Ostudzone ciasto udekorować przestudzoną polewą.