image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Blok czekoladowy to jedna z najprostszych słodyczy, jakie można przygotować w domu. Sprawdzi się na co dzień, ale też na świątecznym stole dla łasuchów, a można też kawałki bloku podarować na prezent. Swoim pysznym i słodkim przepisem podzieliła się ze mną koleżanka Asia – dziękuję :). 
Na blogu znajdziecie mniej klasyczną wersją, na słodkim kakao i z różowymi piankami – klik.
Blok czekoladowy

3/4 kostki margaryny (około 190 g)
7 łyżek mleka
2 łyżki kakao ciemnego
3/4 szklanki cukru
250 g mleka w proszku
200 g herbatników

Mleko, cukier, kakao i margarynę podgrzewać w rondlu aż się składniki połączą.
Zdjąć z palnika, wsypać mleko i wymieszać porządnie rózgą lub mikserem.
Dodać połamane na mniejsze kawałki herbatniki i wymieszać.
Przełożyć masę do blaszki 20×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i zostawić do ostudzenia w lodówce. 
Podawać pokrojony na niewielkie kawałki.

Print Friendly and PDF

One Reply to “Najprostszy blok czekoladowy”

  1. Anonimowy says: 9 stycznia 2017 at 11:59

    To takie proste? To dzisiaj próbuje 🙂 dzięki za przepis!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.