image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Nutka niepokoju.
Westchnień kilka.
Stresu moc.
Proziaki z botwinką
proziaki, proziaki z botwinką, przepisy z botwinką, placki z botwinką
proziaki:
500 gram mąki pszennej
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka sody oczyszczonej
szklanka maślanki
farsz:
pęczek botwinki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
kilka plastrów żółtego sera
Liście i łodygi botwinki drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać botwinkę i smażyć kilka minut aż zmięknie.
Wtedy dodać posiekane ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem.
Odstawić do ostygnięcia.
Przygotowanie placków rozpocząć od wymieszania mąki z solą, cukrem i sodą.
Wlać szklankę maślanki i zagnieść (jeśli będzie trzeba dolej jeszcze 50 ml).
Ciasto rozwałkować i wykrajać placki tej samej wielkości – około 10 cm.
Na każdy placek nakładać farsz z botwinki, dodać plasterek sera i przykryć drugim plackiem.
Brzegi skleić ze sobą np. dociskając palcami.
Smażyć na rozgrzanej patelni skropionej olejem, z dwóch stron – każda strona około 2-3 minuty do zbrązowienia.
Świetnie smakują na ciepło i zimno ze śmietaną i natką pietruszki.
proziaki, proziaki z botwinką, przepisy z botwinką, placki z botwinką

proziaki, proziaki z botwinką, przepisy z botwinką, placki z botwinką

proziaki, proziaki z botwinką, przepisy z botwinką, placki z botwinką

proziaki, proziaki z botwinką, przepisy z botwinką, placki z botwinką

proziaki, proziaki z botwinką, przepisy z botwinką, placki z botwinką

12 Replies to “Proziaki z botwinką”

  1. Bon Appetit. Małgorzata says: 11 czerwca 2013 at 07:24

    wyglądają fantastycznie. pierwszy raz o nich słyszę i na pewno wypróbuję! 🙂

  2. panti says: 11 czerwca 2013 at 07:35

    ale cudne , zapisuje do zrobienia

  3. BERY says: 11 czerwca 2013 at 08:14

    dziekuje za pomysl na obiad;]

  4. blog okularnicy says: 11 czerwca 2013 at 08:27

    no dobra, tym cudakiem to mnie na maxa zaintrygowałaś!!! 🙂

  5. http://pastawithapplepie.blogspot.com/ says: 11 czerwca 2013 at 08:32

    nigdy ich nie jadlam ! wygladaja super

  6. claudia u says: 11 czerwca 2013 at 12:54

    Ale mi ochotę na nie zrobiłaś ! Nie znałam tego, ale wypróbuję na pewno 🙂

  7. *D says: 11 czerwca 2013 at 14:19

    Proziaki, kolejna nazwa, którą słyszę po raz pierwszy, kolejne danie, które mnie zachwyciło! Wyglądają super! Składniki farszu dla odmiany znam i jestem pewna, że bardzo by mi smakowały te proziaki. Mimo, że brzmią troszkę jak prosiaki 😀
    dariawkuchni.blogspot.com

  8. Pierwiasteksmaku says: 11 czerwca 2013 at 15:58

    mmm bardzo fajny pomysł 🙂
    musze wypróbować, bo wygląda bardzo smakowicie 🙂
    pozdrawiam i zapraszam 🙂
    pierwiasteksmaku.blogspot.com

  9. magdam says: 11 czerwca 2013 at 16:34

    w ostatnim czasie ciągle mnie zaskakują nowe możliwości wykorzystania botwinki – a ta jest rewelacyjna 🙂

  10. Jagoda S says: 13 czerwca 2013 at 07:11

    ale smacznie to wygląda 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.