Bulion warzywny (wywar z jarzyn)
włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por
cebula
2 ząbki czosnku
kilka liści lubczyku
2 listki laurowe
3 płaskie łyżeczki soli
3 litry wody
Warzywa obrać i pokroić na mniejsza kawałki.
Obraną z łupin cebulę opalić nad palnikiem – doda żółtego koloru.
Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, dodać listki laurowe i sól.
Zalać zimną wodą i gotować aż zawrze.
Dodać dopiero teraz lubczyk.
Dodać dopiero teraz lubczyk.
Wtedy zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Odcedzić przez sito z warzyw i przypraw.
Ooo, taki warzywny bulion to zawsze się przyda 🙂
zwykle w Week robię taki cały ogromny gar jako bazę pod zupy czy sosy:))
a co potem z takim wywarem? do zamrożenia? czy może postać?
do 3 dni postać może lodówce. zamrozić można i do 2 miesięcy trzymać. albo przygotować na bazie jego zupkę krem – przepisy wkrótce:)
wspaniały przepis na bulion. 😉
tylko jedno pytanko, czy zieleniny takiej jak lubczyk nie powinno się dawać na koniec gotowania? Bo ponoć jak siedzi w garze od początku to jej smak ginie.
ja wrzucam od razu, ale może nie ginie smak bo jest zamrożona wcześniej 🙂 muszę sprawdzić i zeedytuje wtedy 🙂
nie no jasne 🙂 ja tylko się pytam, bo tak gdzies czytałam 😉 ale co kuchnia, to każdy po swojemu robi 🙂
racja lubczyk po zagotowaniu dopiero, rada mojej Mamy
zrobilam, wywarek pycha. Teraz robię barszcz wg Twojego przepisu
Bardzo mnie to cieszy, taki wywar jest o niebo zdrowszy niż z kostek! 🙂