Bulion warzywny (wywar z jarzyn)
bulion warzywny, wywar warzywny, bulion z warzyw, wywar z jarzyn
włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por
cebula
2 ząbki czosnku
kilka liści lubczyku
2 listki laurowe
3 płaskie łyżeczki soli
3 litry wody
Warzywa obrać i pokroić na mniejsza kawałki.
Obraną z łupin cebulę opalić nad palnikiem – doda żółtego koloru.
Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, dodać listki laurowe i sól.
Zalać zimną wodą i gotować aż zawrze.
Dodać dopiero teraz lubczyk.
Wtedy zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Odcedzić przez sito z warzyw i przypraw.
bulion warzywny, wywar warzywny, bulion z warzyw, wywar z jarzyn

10 Replies to “Przepis na bulion warzywny (wywar warzywny)”

  1. Kamciss says: 3 lutego 2013 at 16:35

    Ooo, taki warzywny bulion to zawsze się przyda 🙂

  2. MałgosiaZ says: 3 lutego 2013 at 16:45

    zwykle w Week robię taki cały ogromny gar jako bazę pod zupy czy sosy:))

  3. ariska says: 3 lutego 2013 at 20:47

    a co potem z takim wywarem? do zamrożenia? czy może postać?

    1. Dusia says: 3 lutego 2013 at 21:02

      do 3 dni postać może lodówce. zamrozić można i do 2 miesięcy trzymać. albo przygotować na bazie jego zupkę krem – przepisy wkrótce:)

  4. MartynCia ^^ says: 5 lutego 2013 at 23:29

    wspaniały przepis na bulion. 😉
    tylko jedno pytanko, czy zieleniny takiej jak lubczyk nie powinno się dawać na koniec gotowania? Bo ponoć jak siedzi w garze od początku to jej smak ginie.

    1. Dusia says: 5 lutego 2013 at 23:47

      ja wrzucam od razu, ale może nie ginie smak bo jest zamrożona wcześniej 🙂 muszę sprawdzić i zeedytuje wtedy 🙂

    2. MartynCia ^^ says: 6 lutego 2013 at 13:44

      nie no jasne 🙂 ja tylko się pytam, bo tak gdzies czytałam 😉 ale co kuchnia, to każdy po swojemu robi 🙂

    3. Dusia says: 7 lutego 2013 at 21:07

      racja lubczyk po zagotowaniu dopiero, rada mojej Mamy

  5. Anonimowy says: 3 października 2014 at 11:31

    zrobilam, wywarek pycha. Teraz robię barszcz wg Twojego przepisu

  6. Dusia says: 3 października 2014 at 11:35

    Bardzo mnie to cieszy, taki wywar jest o niebo zdrowszy niż z kostek! 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.