Dopóki ich nie spróbujesz to nie wiesz, jak bardzo są uzależniające. Churrosy hiszpańskie pączki z ciasta parzonego, które podawane są z cukrem pudrem lub gorącą czekoladą. Istna rozkosz i bomba kaloryczna!
Hiszpańskie pączki churros

hiszpańskie pączki churros
- 35 g masła
- szklanka wody
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Jak zrobić hiszpańskie pączki churros?
Do rondla wlać wodę, dodać masło, sól i cukier. Podgrzewać aż masło się rozpuści. Wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką przez chwilę, aż ciasto się połączy i będzie ładnie odchodzić od garnka (trwa to około 2 minuty). Ciasto będzie baaardzo gęste.
Zestawić garnek z palnika, wbić jedno jajko i szybko zmiksować. Dodać drugie jajko i znowu zmiksować aż masa stanie się jednolita i gładka. Ciasto dalej będzie dosyć gęste.
Przełożyć ciasto do worka cukierniczego (najlepiej użyć silikonowy lub taki grubszy foliowy) z tylką cukierniczą (u mnie Wilton 1M końcówka). Cienkie worki po prostu pękają, bo trzeba użyć trochę siły do wyciskania tego gęstego ciasta (może się sprawdzić maszynka do wyciskania ciastek). Rozgrzać olej do smażenia do temp. 180 st.C. (użyj średniej mocy palnika, nastaw palnik na pełną moc, a przed smażeniem zmniejsz tak do połowy mocy).
Wyciskać ciasto z worka nad olejem tworząc paski – najlepiej sprawdzają się około 10 cm. Utnij ciasto nożyczkami. Churrosy powinny się smażyć krótko, na kolor złoty z dwóch stron – przekręcam na drugą stronę dotykając ciasto patyczkiem do szaszłyków.
Usmażone churrosy przełożyć na papier do pieczenia, a następnie posypać obficie cukrem pudrem. Można podawać churrosy z nutellą, ale to już duża rozpusta.
