Ten przepis pojawił się kiedyś w moim ebooku wielkanocnym, ale dziś publikuję go dla Was wszystkich. To prawdziwy HIT! Żurek perfekcyjny! Przepis na ten żurek jest idealny!
Przepis dostałam od Roberta Ciborskiego, kucharza z jednej z trójmiejskich restauracji. Bardzo dziękuję!
Żurek po staropolsku

składniki:
- 1,5 l bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- butelka zakwasu 250 ml
- 500 g białej kiełbasy surowej
- 250 g boczku wędzonego
- marchewka
- pietruszka
- mały seler
- 3 łyżeczki chrzanu
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- majeranek, sól, pieprz
- śmietanka 18% do zabielenia
- jajka na twardo do podania
Jak zrobić dobry żurek?
Do gotującego się bulionu wrzucić białą kiełbasę i parzyć ją przez 5 minut. W międzyczasie kroimy boczek w kosteczkę i smażymy na suchej patelni lub małej ilości oleju aż się zrumieni. Sparzoną kiełbasę wyciągnąć i odłożyć na bok. Marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach, a następnie podsmażyć na patelni z olejem. Podsmażone warzywa wrzucić do gara z bulionem. Następnie podsmażyć na patelni cebulę z posiekanym czosnkiem i również dodać potem do garnka.
Kiedy kiełbasa ostygnie pokroić ją w plasterki i wtedy razem z boczkiem dodać do garnka. Gdy bulion zacznie wrzeć należy wlać zakwas i cały czas mieszać zupę. Teraz dodajemy chrzan, majeranek (około 2 łyżki) i jeśli trzeba doprawiam całość solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 10 minut i gotowe. Przed podaniem można zupę zabielić śmietanką.

