Jako mała dziewczynka zawsze z zachwytem przyglądałam się im w cukierniach, co ciekawa jako większa dziewczynka kiedyś sobie kupiłam i ten krem w środku był taki meeeh. Moje ptysie z bitą śmietaną są obłędnie pyszne, lekkie jak chmurka, niebiańskie!

Wszystkie moje przepisy na Tłusty Czwartek zebrane są poniżej.

Ptysie to fajna alternatywa do pączków na Tłusty Czwartek. Są dużo lżejsze, ale też mniej kaloryczne, bo ciasto pieczemy. Tylko ta bita śmietana :).

Ptysie z bitą śmietaną

10 dużych sztuk

składniki na ptysie:

  • szklanka wody 250 ml
  • pół kostki masła 100 g
  • szczypta soli
  • szklanka mąki pszennej 160 g
  • 4 jajka

na krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • kilka łyżek cukru pudru
  • opcjonalnie śmietan-fix

do ozdoby: cukier puder

Jak zrobić ptysie?

Ciasto parzone zaczynamy od wlania do niedużego garnka wody ze szczyptą soli. Dodajemy masło, podgrzewamy aż się rozpuści. Całość należy zagotować, a następnie wsypać mąkę i mieszać całość łyżką aż mąka wchłonie wodę z masłem (cały czas garnek grzejemy, nie wyłączamy palnika). Kiedy masa się połączy to dopiero wtedy wyłączamy palnik i mieszamy jeszcze 2 minutki całość, aby dobrze się zaparzyło. Następnie przekładamy masę do miseczki i zostawiamy do ostudzenia.

Kiedy masa będzie letnia przekładamy do misy miksera. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy aż się połączy. Potem kolejne jajko, miksowanie itd.

Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego z tylką (można bez tylki, można spróbować nakładać ciasto po prostu łyżką bez worka). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na papier wyciskamy okrągłe porcje, takie piramidki, rozetki. Zachowujemy odstępy, bo ciast urośnie mocno.

Piec w temp. 210 st.C przez 20 minut do złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.

W między czasie można przygotować bitą śmietanę. Ubić na sztywno śmietanę kremówkę – zaczynam od niskich obrotów miksera, a następnie przez kilka minut na wysokich. Na koniec wsypać cukier puder – pamiętajcie, że ciastka nie mają cukru, więc bita śmietanka musi być słodka. W razie co można dodać też śmietan-fix i zmiksować do połączenia składników.

Wystudzone ptysie przekroić tak aby powstała „czapeczka”. Nadziewać środek kremem, można workiem cukierniczym z tylką, ale wystarczy też po prostu nałożyć krem łyżką. Przykrywamy ciastem i posypujemy cukrem pudrem.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.