Akcja marzec.
Gospodyni Ola.
Amerykańskie ciasto.
Amerykańskie ciasto.
Red Velvet Cake
2,5 szklanki mąki
łyżeczka soli
2 łyżki kakao
125 g miękkiego masła
1,5 szklanki cukru
2 jajka duże
szklanka maślanki
łyżeczka ekstraktu waniliowego(dałam cukier waniliowy)
łyżka octu
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka czerwonego barwnika w proszku
ok.0,75kg serka waniliowego
Mąkę, kakao, barwnik i sól przesiać do miski.
Dodać cukier i wymieszać.
W drugiej misce zmiksować masło z cukrem.
Dodać olej, maślankę, ekstrakt/cukier waniliowy i wymieszać.
Suche składniki wsypać do mokrych.
Wymieszać delikatnie łyżką, kręcąc w jedną stronę.
Przygotować formę okrągłą (21-24cm średnicy), dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem.
Piekarnik nagrzać do 180st.C.
Tuż przed pieczeniem w szklance łączymy ocet z sodą-powstanie piana, którą dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto do tortownicy i piec przez ok.30min do suchego patyczka.
Jak ciasto ostygnie ściąć górkę z ciasta (okruszki zachować),przekroić ciasto na pół i przełożyć serkiem.
Serek kładziemy też na boki i górę ciasta.
Wierzch ciasta posypać czerwonymi okruszkami.
Prezentuje się oczywiście przepięknie!
Uwielbiam red velvet cake, Twój wygląda super 🙂
Śliczny kolor tego torcika:) Może i ja upiekę taki do weekendowej cukierni:) O ile zdążę 🙂
To jeden z najczesciej robionych przeze mnie tortow – nie dosc, ze prezentuje sie efektownie, to jeszcze smakuje!
Ślicznie wygląda, chętnie wypróbuję w niedalekiej przyszłości:)
Brdzo elegancki torcik, chetnie sie skusze..
też kiedyś robiłam, pyszności 🙂
fajnie wygląda, muszę spróbować zrobić 🙂
Zanim go zrobiłąm to myślałam,ze on 'tylko' ładnie wygląda…po upieczeniu okazało się,że jest nieziemsko pyszny! I za to go lubię…że łączy smak z wyglądem 🙂
Zaszalałaś ;)) ..ale efekt wspaniały
Jaki piękny kolor, wygląda super 🙂
wspaniały, wygląda naprawdę świetnie! 🙂
Piękny jest 🙂
Nie pogardziłabym takim czerwonym kawałkiem.
wygląda prze-prze-przepysznie!
wygląda rewelacyjnie !
Mocny, piękny kolor! Naprawdę robi wrażenie 🙂
Mocny, piękny kolor! Naprawdę robi wrażenie 🙂
Naprawdę nieziemsko smakowite zdjęcia… 🙂 elegancka!
Piękna, soczysta czerwień – red velvet to jest to 🙂
Torcik optymistycznie nastrajający. Pycha 😀
Rewelacyjny kolor. Piękne ciasto Dusiu!:)
jutro właśnie zamierzam robić red velvet cake :D. Twój ślicznie wygląda.
Uwielbiam takie intensywne kolory w potrawach! Cudowna czerwień! 🙂
Diabelskooo ;>
Fajne ciasto, bardzo podoba mi się ten czerwony kolor 🙂
Rewelacyjny kolor ciasta 🙂
rany! takiego mi apetytu na noc narobiłaś! ;C ;d świetnie się prezentuje 😉
Powiem tylko – wspaniałe!
ale wspaniała czerwień 🙂
Że Ty wcześniej ukrywałaś ten kulinarny talent! ;). Ciasto wygląda przepysznie :D.
wygląda mega slodko 😉
Rewelacja!
Przepieknie się prezentuje nie to co mój.
Dusiu jak Ci sie sprawują barwniki w proszku bo właśnie zakupiłam?
mmmm, wygląda bardzo apetycznie, chyba się skuszę w spróbuję zrobić taki…pozdrawiam
Polecam barwniki w proszku, bardzo intensywne, ale wszystko mam zawsze od nich pobrudzone wkoło 🙂
Poproszę kawałek 🙂