image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Weekendowa Cukiernia.

Akcja marzec.
Gospodyni Ola.
Amerykańskie ciasto.

Red Velvet Cake

2,5 szklanki mąki
łyżeczka soli
2 łyżki kakao
125 g miękkiego masła
1,5 szklanki cukru
2 jajka duże
szklanka maślanki
łyżeczka ekstraktu waniliowego(dałam cukier waniliowy)
łyżka octu
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka czerwonego barwnika w proszku
ok.0,75kg serka waniliowego
Mąkę, kakao, barwnik i sól przesiać do miski.
Dodać cukier i wymieszać.
W drugiej misce zmiksować masło z cukrem.
Dodać olej, maślankę, ekstrakt/cukier waniliowy i wymieszać.
Suche składniki wsypać do mokrych.
Wymieszać delikatnie łyżką, kręcąc w jedną stronę.
Przygotować formę okrągłą (21-24cm średnicy), dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem.
Piekarnik nagrzać do 180st.C.
Tuż przed pieczeniem w szklance łączymy ocet z sodą-powstanie piana, którą dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto do tortownicy i piec przez ok.30min do suchego patyczka.
Jak ciasto ostygnie ściąć górkę z ciasta (okruszki zachować),przekroić ciasto na pół i przełożyć serkiem.
Serek kładziemy też na boki i górę ciasta.
Wierzch ciasta posypać czerwonymi okruszkami.
 

36 Replies to “Red Velvet Cake.”

  1. Olka says: 22 marca 2012 at 12:01

    Prezentuje się oczywiście przepięknie!

  2. Mienta says: 22 marca 2012 at 12:06

    Uwielbiam red velvet cake, Twój wygląda super 🙂

  3. abcmojejkuchni says: 22 marca 2012 at 12:22

    Śliczny kolor tego torcika:) Może i ja upiekę taki do weekendowej cukierni:) O ile zdążę 🙂

  4. Maggie says: 22 marca 2012 at 12:26

    To jeden z najczesciej robionych przeze mnie tortow – nie dosc, ze prezentuje sie efektownie, to jeszcze smakuje!

  5. Aga says: 22 marca 2012 at 12:30

    Ślicznie wygląda, chętnie wypróbuję w niedalekiej przyszłości:)

  6. basia says: 22 marca 2012 at 12:55

    Brdzo elegancki torcik, chetnie sie skusze..

  7. Gosia says: 22 marca 2012 at 13:06

    też kiedyś robiłam, pyszności 🙂

  8. Moje Skromności says: 22 marca 2012 at 13:56

    fajnie wygląda, muszę spróbować zrobić 🙂

  9. Escapade Gourmande says: 22 marca 2012 at 14:06

    Zanim go zrobiłąm to myślałam,ze on 'tylko' ładnie wygląda…po upieczeniu okazało się,że jest nieziemsko pyszny! I za to go lubię…że łączy smak z wyglądem 🙂

  10. Shyfull says: 22 marca 2012 at 14:48

    Zaszalałaś ;)) ..ale efekt wspaniały

  11. agattekh says: 22 marca 2012 at 15:38

    Jaki piękny kolor, wygląda super 🙂

  12. allthewayup says: 22 marca 2012 at 15:40

    wspaniały, wygląda naprawdę świetnie! 🙂

  13. Don'tforgettosmile says: 22 marca 2012 at 17:50

    Piękny jest 🙂
    Nie pogardziłabym takim czerwonym kawałkiem.

  14. Rademenes says: 22 marca 2012 at 17:50

    wygląda prze-prze-przepysznie!

  15. Szana says: 22 marca 2012 at 17:51

    wygląda rewelacyjnie !

  16. kruszyna says: 22 marca 2012 at 18:21

    Mocny, piękny kolor! Naprawdę robi wrażenie 🙂

  17. kruszyna says: 22 marca 2012 at 18:21

    Mocny, piękny kolor! Naprawdę robi wrażenie 🙂

  18. Russkaya says: 22 marca 2012 at 18:44

    Naprawdę nieziemsko smakowite zdjęcia… 🙂 elegancka!

  19. Kasia says: 22 marca 2012 at 19:42

    Piękna, soczysta czerwień – red velvet to jest to 🙂

  20. slyvvia says: 22 marca 2012 at 19:55

    Torcik optymistycznie nastrajający. Pycha 😀

  21. Majana says: 22 marca 2012 at 20:21

    Rewelacyjny kolor. Piękne ciasto Dusiu!:)

  22. niebochce says: 22 marca 2012 at 20:27

    jutro właśnie zamierzam robić red velvet cake :D. Twój ślicznie wygląda.

  23. Cytrynka says: 22 marca 2012 at 20:43

    Uwielbiam takie intensywne kolory w potrawach! Cudowna czerwień! 🙂

  24. Ala says: 22 marca 2012 at 21:00

    Diabelskooo ;>

  25. Anonimowy says: 22 marca 2012 at 21:13

    Fajne ciasto, bardzo podoba mi się ten czerwony kolor 🙂

  26. Avelina says: 22 marca 2012 at 21:14

    Rewelacyjny kolor ciasta 🙂

  27. noclaudine says: 22 marca 2012 at 21:21

    rany! takiego mi apetytu na noc narobiłaś! ;C ;d świetnie się prezentuje 😉

  28. Kamila says: 23 marca 2012 at 07:13

    Powiem tylko – wspaniałe!

  29. chantel says: 23 marca 2012 at 08:44

    ale wspaniała czerwień 🙂

  30. Marzena says: 23 marca 2012 at 14:33

    Że Ty wcześniej ukrywałaś ten kulinarny talent! ;). Ciasto wygląda przepysznie :D.

  31. Dorota says: 25 marca 2012 at 15:40

    Przepieknie się prezentuje nie to co mój.
    Dusiu jak Ci sie sprawują barwniki w proszku bo właśnie zakupiłam?

  32. Marzena says: 25 marca 2012 at 15:48

    mmmm, wygląda bardzo apetycznie, chyba się skuszę w spróbuję zrobić taki…pozdrawiam

  33. Dusia says: 25 marca 2012 at 16:07

    Polecam barwniki w proszku, bardzo intensywne, ale wszystko mam zawsze od nich pobrudzone wkoło 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.