Mam przyjemność po raz drugi być ambasadorem festiwalu RESTAURANT WEEK, który polega na tym, że najlepsze restauracje tworzą 3-daniowe menu w promocyjnej cenie 39 zł. Festiwal rozpoczyna się od jutra i trwa do 31 października. Rezerwacje możecie dokonywać tutaj – https://restaurantweek.pl/wyszukiwarka/trojmiasto/ (festiwal odbywa się również w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu i Silesii).

Dzisiaj miałam okazję przedpremierowo przetestować menu mojej ulubionej restauracji w Gdyni, jaką jest Restauracja Pieterwas Krew i Woda. Do wyboru są dwa festiwalowe menu, ja przetestowałam oby dwie propozycje i ciężko mi wybrać, która lepsza, bo każda zaskakuje smakami na swój sposób.
Poniżej pełen wgląd w festiwalowe dania, które są po prostu obłędne!

Menu I
Ravioli z pieczoną szynką / sos grzybowy / parmezan
 
Policzek wołowy konfitowany / bekon / puree ziemniaczane z chrzanem / domowa konfitura ze śliwki węgierki
 
 Angielski pudding waniliowy / custard / czekolada
 
Menu II
 
Krem z dyni z kardamonem / mleko kokosowe / trawa cytrynowa / makaron ryżowy
Łosoś tandoori / ryż z pesto kolendrowym
 
Sernik z białej czekolady / kajmak / marakuja / crunch orzechowy
Dzisiaj nie będę pisać o moich wrażeniach smakowych – zachęcam Was do spróbowania któregoś z dwóch menu, aby przekonać się na własnych kubkach smakowych, że warto :). Nie będę też psuć niespodzianki opisując, co mnie zaskoczyło kulinarnie najbardziej, ale powiem, że policzki wołowe to coś niesamowitego – rozpływały się ustach!
Do zobaczenia przy stole! 🙂
 

3 Replies to “Restaurant Week – Krew i Woda”

  1. gin says: 23 października 2015 at 14:13

    Ja bym z przyjemnością zjadła numer dwa 🙂
    Szkoda, że do Gdyni tak daleko… 🙁

    1. Dusia says: 23 października 2015 at 18:28

      Warto urządzić sobie małą wycieczkę 🙂 Festiwal Restaurant Week trwa też w innych miastach 🙂

  2. elle says: 25 października 2015 at 21:05

    Ja wybieram się tam jutro 😉 Również w ramach festiwalu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.