image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Uwielbiamy kremy z dyni, a Wy? Jeśli jeszcze nie robiliście to koniecznie musicie wpisać sobie na listę przepisów do zrobienia. Krem z dyni przygotowuję na swój ulubiony sposób, ale zupę urozmaicam często innymi dodatkami :
Krem z dyni z jarmużowym pesto

1 kg dyni
2-2,5 litra wody lub bulionu
cebula
2 ząbki czosnku
olej
2 liście limonki kaffir
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki szafranu
łyżeczka czerwonej pasty curry lub pół łyżeczki przyprawy curry
mała papryczka chilli
pół puszki mleka kokosowego
sól, pieprz do smaku
kolendra lub natka pietruszki
W większym garnku rozgrzać olej i usmażyć na nim posiekaną cebulę.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dynię pokrojoną w kilku cm kawałki (bez skórki).
Całość zalać wodą lub bulionem, dodać liście limonki, papryczkę i przyprawy.
Gotować około 20 minut do miękkości dyni – zmiksować całość przy użyciu blendera.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać mleczko kokosowe i ponownie zagotować.
Zupę przelać do miski, dodać łyżkę lub dwie jarmużowego pesto oraz posiekaną kolendrą lub natkę pietruszki. 

3 Replies to “Krem z dyni z jarmużowym pesto”

  1. swojska baba says: 25 października 2015 at 19:02

    Witaj!
    Nominuję Ciebie i Twojego bloga do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy i mojego bloga po odbiór nominacji:
    http://mojekulinarnewariacje.blogspot.gr/2015/10/liebster-blog-award-2015.html#links

  2. Majana says: 25 października 2015 at 19:54

    Chętnie bym zjadła. Bardzo pysznie wygląda 🙂

  3. gin says: 26 października 2015 at 17:38

    Ślicznie wygląda z tym zielonym akcentem 🙂

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.