Idealnie.
Pomarańczowa.
Kremowa.
Dyniowa.
Zupa dyniowa z szafranem

 2 kg dyni (już bez miąższu)
1,5 litra bulionu
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
łyżeczka chilli
szczypta nitek szafranu
Z dyni wydrążyć miąższ i obrać ze skórki.
Pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć chwilę aż cebula się zeszkli.
Dodać dynię i zalać całość bulionem.
Doprawić chilli i szafranem.
Zagotować i zmiksować na krem przy użyciu blendera.

12 Replies to “Zupa z dyni”

  1. blog okularnicy says: 29 października 2012 at 10:30

    prawdziwie jesienna i myślę, że doskonale rozgrzewająca 🙂

  2. Ania says: 29 października 2012 at 11:26

    Ma idealny kolor na taki brzydki dzień 🙂

  3. Dota|oneginetatopa says: 29 października 2012 at 11:38

    fajny przepis:) u mnie jeszcze dyni nie bylo w kuchni w tym sezonie…musze to zmienic:)

  4. Magda111 says: 29 października 2012 at 13:41

    kolor ma nieziemski 😉

  5. Aciri says: 29 października 2012 at 14:06

    Z szafranem to jeszcze nie jadłam:)

  6. aleglodomorek says: 29 października 2012 at 16:26

    mmm… w takie śniegowe dni musi idealnie rozgrzewać!

  7. Moni says: 29 października 2012 at 16:45

    Dynia i do tego szafran… wygląda nad wyraz pomarańczowo 🙂

  8. Pola says: 29 października 2012 at 18:14

    Tak za mną "chodzi" zup[a dyniowa, już nawet kupiłam dynię:)

  9. Moja Manufaktura Smaku says: 29 października 2012 at 18:58

    Rozgrzewająca zupa- mnie nawet kolor rozgrzał:)

  10. Barbara says: 29 października 2012 at 19:36

    Ostatnio u cioci zjadłam po raz pierwszy zupę krem z dyni i jestem zachwycona 🙂 Piękny kolor.

  11. Beatrice says: 29 października 2012 at 19:54

    Idealna na jesienne dni 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.