Idealnie.
Pomarańczowa.
Kremowa.
Dyniowa.
Zupa dyniowa z szafranem
2 kg dyni (już bez miąższu)
1,5 litra bulionu
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
łyżeczka chilli
szczypta nitek szafranu
Z dyni wydrążyć miąższ i obrać ze skórki.
Pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć chwilę aż cebula się zeszkli.
Dodać dynię i zalać całość bulionem.
Doprawić chilli i szafranem.
Zagotować i zmiksować na krem przy użyciu blendera.
Zagotować i zmiksować na krem przy użyciu blendera.
prawdziwie jesienna i myślę, że doskonale rozgrzewająca 🙂
Ma idealny kolor na taki brzydki dzień 🙂
fajny przepis:) u mnie jeszcze dyni nie bylo w kuchni w tym sezonie…musze to zmienic:)
kolor ma nieziemski 😉
Z szafranem to jeszcze nie jadłam:)
mmm… w takie śniegowe dni musi idealnie rozgrzewać!
Dynia i do tego szafran… wygląda nad wyraz pomarańczowo 🙂
Tak za mną "chodzi" zup[a dyniowa, już nawet kupiłam dynię:)
Rozgrzewająca zupa- mnie nawet kolor rozgrzał:)
Ostatnio u cioci zjadłam po raz pierwszy zupę krem z dyni i jestem zachwycona 🙂 Piękny kolor.
Idealna na jesienne dni 🙂
kolor obłędny