26 czerwca o godz. 20.00 w Multikinie Gdańsk rozpocznie się inauguracja nowego projektu „Kino od kuchni”. Na pierwszy pokaz wybrano „Niebo w gębie”, czyli smakowita opowieść inspirowana życiem Danièle Mazet-Delpeuch, która na życzenie prezydenta wprowadziła do Pałacu Elizejskiego tradycyjną kuchnię francuską.
Partnerem projektu jest Kuchnia+, która umożliwi uczestnikom podejrzenie pokazów gotowania znanych szefów kuchni, którzy będą gotowali potrawy nawiązujące do prezentowanych filmów.
26 czerwca o 20.00 „Kino od kuchni” odbędzie się
w 12 Multikinach: Warszawa Złote Tarasy, Wrocław Arkady,
Kraków, Łódź, Gdańsk, Poznań Malta, Szczecin, Koszalin, Zabrze, Rybnik, Rzeszów
oraz Gdynia. Natomiast pokaz gotowania z Dawidem
Gaboriaud odbędzie się wyłącznie w Multikinie Złote Tarasy.
w 12 Multikinach: Warszawa Złote Tarasy, Wrocław Arkady,
Kraków, Łódź, Gdańsk, Poznań Malta, Szczecin, Koszalin, Zabrze, Rybnik, Rzeszów
oraz Gdynia. Natomiast pokaz gotowania z Dawidem
Gaboriaud odbędzie się wyłącznie w Multikinie Złote Tarasy.
Bilety na seans w Gdańsku lub Gdyni będą kosztować 21 złoty.
Do sponsorów dołączyła Alma i LG.
Konkurs
Do wygrania 4 wejściówki na seans w Gdańsku 26 czerwca o 20.00.
Wśród wszystkich chętnych, którzy zostawią komentarz na temat dania, które kojarzy im się z Francją wylosuję bilety.
Macie czas do 21 czerwca do godz. 23.59.
Mi najbardziej chyba Crème brûlée <3
🙂
Mi Francja kojarzy się z całym zestawem obiadowym,który jadłam niedaleko Nantes nad Atlantykiem:przystawka:sałatka z ośmiornicą(mięso wyjątkowe,białe delikatne),danie główne:kurczak w białym sosie(niesamowity,nigdy nie udało mi się go powtórzyć i zrobić u siebie,deser:tarta owocowa z budyniem.Była też deska serów:)Piliśmy pyszne lekkie różowe wino i zimną wodę z limonką.Nigdy mi już tak nie smakowała woda:)Z tamtym regionem kojarzą mi się również gotowane kraby i mule,które odważyłam się zjeść prosto z oceanu:)Miałam przyjemność być tam przez kilka lat i uwielbiam ich kuchnię:)Choć jest bardzo inna w wielu regionach.
z Francją najbardziej kojarząmi sie croissant'y na śniadanie 😉 jeszcze ciepłe wyjete z pieca i przełozone truskawkami :)Pozdrawiam anna_grabka@o2.pl
bagietka jest najbardziej francuska 🙂 ew francuskie tosty choć one kojarzą mi się głównie tylko z nazwy 😉
dzik_kryszna@wp.pl
Najlepsze danie z mojej ukochanej Francji to ratatouille ! I wiem, że kojarzy się ono większości z przemiłym animowanym szczurem, jednak dla mnie to przede wszystkim, cudowna potrawa z przepysznych warzyw, którą pochłaniam ze smakiem za każdym razem gdy jestem we Francji! Polecam wszystkim!
kontakt@artattack.com.pl
Ślimaczki zapiekane na miliony sposobów, żabie udka w akompaniamencie francuskich serów o bardzo intensywnej woni i moje ulubione croissanty.
twins.ala@wp.pl
Ciasto francuskie i wszelkie croissant'y! Przepyszne kruche ciasto z brzoskwiniami, kremem czekoladowym mniam, mniam. Co tam, ze to bomba kaloryczna.
a mnie z Francją kojarzą się makaroniki:) czekoladowe przekładane masą czekoladową, cytrynowe, pistacjowe… hmmm.. mniam:)
narobiłam sobie ochoty, no to wykonać teraz muszę:) na rozkaz:)
desire1987@interia.pl
Mi z Francją najbardziej kojarzy się świeżutka, chrupiąca bagietka. 🙂
Pozdrawiam słodko!
verysugarfairy@gmail.com
Szampan, bagietki, sery – to wszystko kojarzy mi się z Francją. Z dań – kremowe ziemniaczane gratin 🙂
magda16318@gmail.com
Zdecydowanie ślimaki po burgundzku 🙂 Coś, co kroiło się najgorzej na zajęcia z bezkręgów bo śmierdziało najbardziej po upieczeniu w masełku czosnkowym jest pyszne 🙂
Mi najbardziej to kojarzy się pyszna zupa cebulowa zapiekanka z grzanka i serem;-)
Gosia
Dla mnie Francja to Foie Gras de Canard lampka dobrego wina oczywiście białego, bagietka, a na deser tarta cytrynowa…..Ale się rozmarzyłam…….