image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc przygotowałam rożki karnawałowe z konfiturą w środku. Rożki karnawałowe to chrupiące ciasteczka ze słodką konfiturą w środku, smażone na głębokim tłuszczu. Przepis na rożki karnawałowe poniżej, a więcej przepisów na Tłusty Czwartek tu

Rożki karnawałowe

ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • szklanka mleka
  • pół kostki rozpuszczonego masła 100 g

  • konfitura (różana, wieloowocowa, truskawkowa)
  • do smarowania: białko + łyżeczka wody
  • do posypania: cukier puder

Składniki na ciasto zagnieść ze sobą i elastyczne, zagniecione ciasto włożyć do lodówki na godzinę w celu schłodzenia.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na środek kwadratu wykładać konfiturę (dobrze aby była bardzo gęsta). Brzegi kwadratów posmarować rozmieszanym białkiem z wodą i skleić ze sobą na kształt trójkąta. Dodatkowo brzegi można docisnąć widelcem. 
Smażyć na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni z dwóch stron na złoto. Odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym. 
Przed podaniem rożki karnawałowe posypać cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 25 nie za dużych rożków.

11 Replies to “Rożki karnawałowe – przepis na Tłusty Czwartek”

  1. Marta says: 5 lutego 2018 at 10:03

    Wyglądają bardzo pysznie! Na pewno chętnie wykorzystam Twój przepis jako alternatywa dla tradycyjnych pączków 🙂

    1. Dusia says: 5 lutego 2018 at 16:44

      Bardzo mi miło, udanego zagniatania ciasta 🙂

  2. Ruda says: 5 lutego 2018 at 12:38

    Ale super wyglądają 🙂

  3. U Szwagra says: 6 lutego 2018 at 09:41

    Przepiękne rożki, wyglądają bardzo uroczo i apetycznie. To dobra alternatywa dla tych, którzy lubią pączki, ale wolą zjeść je w mniejszych ilościach. 🙂

    1. Dusia says: 6 lutego 2018 at 10:23

      Faktycznie alternatywa dla pączusiów 🙂

  4. AleTorcik says: 6 lutego 2018 at 16:08

    Wyglądają przepysznie 🙂

    1. Dusia says: 7 lutego 2018 at 10:10

      dziękuję, musisz zrobic 🙂

  5. Tarka i Miarka says: 9 lutego 2018 at 13:10

    Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  6. Zuzka says: 17 lutego 2018 at 18:10

    ooo uwielbiam !!!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.