Chciałabym się podzielić z Wami przepisem na rybę po grecku, jaką robi się u mnie w domu, jest troszkę inna niż wszystkie, bo rybę się rozdrabnia, a wśród warzyw znajduje się papryka czerwona. Zdjęcie jest zeszłoroczne, więc proszę o wyrozumiałość 🙂 Po inne przepisy na Święta zajrzyjcie tutaj – klik.
Ryba po grecku

1 kg filetów z dorsza lub morszczuka
mąka do panierowania
olej
30 dag marchwi
pietruszka
papryka czerwona (lub papryka konserwowa)
4 cebule
słoiczek koncentratu lub przecieru pomidorowego
szklanka wody
liść laurowy
łyżka cukru
2 kulki ziela angielskiego
sok z połowy cytryny
sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy
Rozgrzać olej na patelni, filety doprawić solą i pieprzem ziołowym, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto – po około 3 minuty. 
Rybę rozdrobnić rękoma na mniejsze kawałki i  przełożyć połowę z nich do naczynia, w którym będziemy serwować danie.
Pokrojona cebulę usmażyć na rozgrzanym oleju w rondlu.
Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dołożyć do cebuli, pod przykryciem smażyć około 20 minut.
Po 15 minutach dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę.
W między czasie zagotować wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, cukrem i pieprzem naturalnym w kulkach. 
Zagotowaną wodę z przyprawami (wywar), koncentrat pomidorowy i sok z cytryny dolać do smażonych warzyw, gotować aż woda odparuje, pod przykryciem jeszcze jakieś 5 minut.
Zdjąć rondel z palnika, zostawić do przestygnięcia pod przykryciem.
Połowę masy warzywnej wyłożyć na rybę znajdującą się już w naczyniu.
Zrobić kolejną warstwę – ryba, sos warzywny.
Trzymać w lodówce. 

-do akcji Tęcza Smaków, kolor pomarańczowy

6 Replies to “Ryba po grecku”

  1. Kasia Pętkowska says: 15 grudnia 2013 at 16:43

    Ooo, toż ja całkowicie zapomniałam o istnieniu czegoś takiego jak ryba po grecku:) Jejku, jejku, no to na pewno znajdzie się na moim stole i blogu – jakżeby inacze:) Tylko użyje jesnak przepisu mojej mamy:) Bardzo podobny do Twojego:)
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie: http://rozowykociolek.blogspot.com
    Kasia.

  2. Potravel says: 15 grudnia 2013 at 22:14

    Po karpiu kolejne moje ulubione świąteczne danie:)

  3. panti says: 18 grudnia 2013 at 11:51

    Dusiu … no poprostu nie może Cie zabraknąć w Tęczy Smaków 🙂 http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html w tym roku 😉

    1. panti says: 19 grudnia 2013 at 11:30

      Dusiu ja nie wymagam aby bannerek znalzł się pod postem – wystarczy że sobie będzie widniał gdziekolwiek na blogu 🙂 Moze byc w bocznym pasku 🙂 może tez byc słowny odnośnik do Akcji z linkiem 🙂 czekam na zgłoszenie

    2. Dusia says: 19 grudnia 2013 at 12:02

      To fajnie 🙂 niestety tego przepisu nie mogę dodać, czas trwania akcji się nie zgadza

    3. panti says: 19 grudnia 2013 at 12:12

      Dusiu akcja trwa od 9 grudnia Kochanan – tylko durszlak w swej łaskawości uruchomił ją dopiero od 16 grudnia – po moich kilku mailach i pertraktacjach 🙂 możesz ją bez problemu dodać na mojej stronie pod postem poczatku akcji – oba przepisy, albo na mikserze, który rzadnych problemów nnie robił

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.