Sałatki i surówki to coś, co mogę jeść przez cały dzień o obojętnie, której porze, dlatego całkiem pokaźny ich zbiór znajdziecie tu: sałatki i surówki. Surówki pasujące do zimowej pory to:
surówka z pora i jabłek
surówka z pora, kukurydzy i rodzynek
surówka z marchewki ze śmietaną.
surówka z pora i jabłek
surówka z pora, kukurydzy i rodzynek
surówka z marchewki ze śmietaną.
Sałatka z pomarańczą i fetą
pół opakowania miksu sałat z rukolą
pomarańcza
100 g fety
garść słonecznika
pieprz kolorowy
dressing:
2 łyżki oliwy
łyżka miodu
2 łyżeczki octu balsamicznego
łyżeczka soku z pomarańczy
Na talerzu rozłożyć miks sałat.
Wyfiletować pomarańczę (czyli pozbyć się białych błonek) i ułożyć na sałacie.
Fetę pokroić w kostkę i rozrzucić po sałatce.
Pieprz kolorowy utłuc w moździerzu i doprawić nim sałatkę.
Składniki na dressing wymieszać ze sobą, przed podaniem polać nim sałatkę.
Słonecznik uprażyć na patelni i posypać nim całość.
oj, nie wiem czy odważyłabym się fetę (tak mocno słoną przecież!) połączyć z kwaskową słodyczą pomarańczy. intrygujące i ładnie się prezentuje, ale jest to odważne posunięcie 😀
Wygląda smacznie,fajne połączenie składników;)
Właśnie zrobiłam podobną sałatkę – Twoja była dla mnie inspiracją:) PYCHA!
Ja z kolei bardzo lubię konfrontację smaków: słone z kwaśnym, ostre ze słodkim itd. Przepis świetny na pewno spróbuję! Polecam Wam także stronę, na której ludzie z Trójmiasta mogą zamawiać produkty-bezpośrednio od lokalnych gospodarzy, rolników czy wytwórców. Jest to jedzenie bez chemii,gdyż nie potrzebuje dłuższego przechowywania i konserwacji.
http://www.wiemcojem.pl
Ocet balsamiczny zepsuł smak sałatki. 😐
szkoda, ze Ci nie smakowało, ja bardzo lubię ocet balsamiczny. spróbuj bez wtedy 🙂 albo z octem jabłkowym
bardzo dobra smacznego