Niedawno proponowałam bardziej klasyczny przepis na sałatkę z bobu, a tym razem trochę urozmaiciłam go dodając prażone pestki dyni. Sałatka z bobu to samo zdrowie, więc warto jeszcze ją zrobić póki można dostać bób.
Sałatka z bobu z prażonymi pestkami dyni
około 500 g bobu
woda
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2-3 jajka
garść rukoli
garść pestek dyni
szczypiorek
sól
2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
łyżeczka oleju z pestek dyni
duży ząbek czosnku
sól, pieprz
Bób opłukać pod bieżącą wodą, usunąć ziarna z ciemnymi plamami.
Przełożyć bób do garnka, zalać wodą – powinny jej być tak dwa razy więcej niż bobu.
Dodać cukier i zagotować – gotować 15-20 minut młody bób, starszy 30 minut, a między czasie dosypać sól.
W między czasie ugotować jajka na twardo – od zagotowania około 6-7 minut.
Ostudzone ziarna obrać ze skórki, jajka obrać ze skorupek i przekroić na ćwiartki.
Na talerz wyłożyć rukolę, bób, jajka.
Na patelni uprażyć pestki dyni i posypać nimi sałatkę.
Szczypiorek posiekać i posypać sałatkę.
Doprawić całość solą i pieprzem ziołowym.
Wymieszać jogurt z olejem z pestek dyni i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Gotowym sosem polać sałatkę.