Sezon na bób rozpoczęty. Bób jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny, zawiera witaminy z grupy B i dużo kwasu foliowego. Warto jeść bób ze skórkami, bo to w niej znajduje się najwięcej wartościowych składników. Jednak ja za nią nie przepadam, dlatego bób obieram. Przedstawiam przepis na sałatkę z bobu i jajek z dodatkiem szczypiorku i słonecznika. Inne dania z bobu:
Sałatka z bobu i jajek
około 500 g bobu
woda
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2-3 jajka
garść rukoli
garść słonecznika
szczypiorek
sól truflowa
łyżka majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
duży ząbek czosnku
sól, pieprz
Bób opłukać pod bieżącą wodą, usunąć ziarna z ciemnymi plamami.
Przełożyć bób do garnka, zalać wodą – powinny jej być tak dwa razy więcej niż bobu.
Dodać cukier i zagotować – gotować 15-20 minut młody bób, starszy 30 minut, a między czasie dosypać sól.
W między czasie ugotować jajka na twardo – od zagotowania około 6-7 minut.
Ostudzone ziarna obrać ze skórki, jajka obrać ze skorupek i przekroić na ćwiartki.
Na talerz wyłożyć rukolę, bób, jajka.
Na patelni uprażyć słonecznik i posypać nim sałatkę.
Szczypiorek posiekać i posypać sałatkę.
Doprawić całość solą truflową i pieprzem ziołowym.
Wymieszać majonez z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Gotowym sosem polać sałatkę.
Bób bardzo lubię na ciepło, a w sałatce jeszcze nigdy nie jadłam.
Super przepis! akurat ostatnio zastanawialam sie co mozna zrobic z bobem 🙂 dzieki za pomysl!
Widzę że bób wraca do łask i dobrze, bo to zdrowe i smaczne warzywo. Polecam każdemu, smakuje równie dobrze w daniach co po prostu ugotowany. Sałatka wygląda (i pewnie smakuje) cudownie.
Zaskakująco smaczna sałatka! Nie spodziewałam się tego po niej a ona jest naprawdę super.
Cieszę się, że smakowało 🙂