Robienia przetworów wciąż się uczę – u mnie w domu rodzinnym rządziły tylko kiszone ogórki, bo słodkie konfitury dostawałam od babci. Trzeba się rozwijać, więc poniżej macie przepis na sałatkę z ogórków na zimę. Ogórki dostałam kiedyś od Ewy i byłam nimi zachwycona, a od mistrza przetworów warto się uczyć. Sałatka z ogórków z czosnkiem i chilli idealnie sprawdzi się, jako dodatek do zimowego obiadku.
Sałatka z ogórków z czosnkiem i chilli
3-4 l słoiki
3 kg ogórków
2 łyżki soli
2 łyżeczki chilli
główka czosnku
szklanka octu
1 i 1/3 szklanki cukru
4 łyżki oleju
Ogórki pokroić w cienkie plasterki razem ze skórką.
Zasypać je solą i odstawić na 2 godziny.
Zlać sok, który powstał i zostawić go na później.
Do ogórków dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek i wsypać chilli, wymieszać.
Odstawić na kolejne 2-3 godziny.
Zagotować ocet z cukrem i olejem, wrzątkiem zalać ogórki – znowu odstawić na 2-3 godziny.
Wkładać ogórki z marynatą do słoików ciasno układając, dolewać do słoików powstały wcześniej sok.
Pasteryzować 10 minut i przechowywać potem w piwnicy.
Narobiłam tej sałatki z 12kg ogórków, i muszę powiedzieć, że wyszła rewelacyjnie! Nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła dopaść się do słoików! :)))
Jaga
Moje skromne 3 kg przy Tobie słabo wypadają 🙂 No ja muszę zajrzeć do piwniczki czy można by oskubać pierwszy słoiczek haha 🙂 wszyscy ciekawi
Też takie robię, ale kroję je nie w plastry a na cztery 🙂
przepraszam czy nie zagotowujemy tej marynaty z wodą? tylko cukier ocet i olej?
bez wody 🙂