Na świątecznym stole w formie wędliny sprawdzi się schab faszerowany żurawiną. Wszystkie przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie tu.
Schab faszerowany żurawiną i śliwkami
1,5 kg schabu
marynata: olej, łyżka octu z czerwonego wina, słodka papryka, pieprz ziołowy, pieprz czarny
garść suszonej żurawiny
garść suszonych śliwek
garść suszonych śliwek
Wymieszać składniki marynaty i natrzeć nimi mięso, zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce.
Naciąć mięso wzdłuż w kilku miejscach, a w te kieszonki powciskać suszoną żurawinę i śliwki.
Włożyć mięso do worka do pieczenia i piec przez 1,5 godziny w temp. 180 st.C.
Można podawać na ciepło lub zimno w formie wędliny.
O jaki fajny i soczysty! Nie jadłam z żurawina nigdy Zawsze nudny ze Sliwka a tu prosze! Super!