Pierwszy raz robiłam roladki ze schabu ze szpinakiem i fetą – bardzo nam zasmakowały, na ciepło i zimno, dlatego przygotowałam nową wersję : ze szpinakiem i szynką w środku.
Schab zwijany ze szpinakiem i szynką
1 kg schabu
sól, pieprz, płatki chilli, sumak
200 g szpinaku
2 łyżki oleju
ząbek czosnku
kilka plasterków szynki
Schab rozkroić na płaski płat (albo poprosić o taki w sklepie), który rozbić lekko tłuczkiem – powinien być troszkę grubszy niż na kotlety.
Szpinak rozmrozić – wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, dodać przeciśnięte przez praski czosnku i smażyć przez kilka minut.
Farsz zostawić do ostudzenia.
Oprószyć mięso z dwóch stron solą, pieprzem, chilli i sumakiem.
Na rozłożony schab wyłożyć kilka plasterków szynki, a na to szpinak – zawinąć w ciasną roladkę, a końcówki mięsa spiąć wykałaczkami aby się rulon nie rozpadł, można też powbijać wykałaczki przez środek.
Piec przez godzinę w temp. 180 st.C. w naczyniu żaroodpornym.
Ale apetycznie wygląda 🙂
Ostatnio cos podobnego jadam namietnie, tyle, że zamiast szynki – łosoś 🙂 pycha!
świetnie wygląda 😉
Pysznie wygląda! Pewnie je niedługo zrobie 🙂 Zapraszam na mojego bloga: http://idoptakowo.blogspot.com/ Niedługo konkurs 😉
idealny zawijasek:)musi nieźle smakować
Basia
Ja zawsze przygotowywałam tylko schab ze suszoną śliwką bo jakoś nic innego mi nie pasowało 🙂 Na Wielkanoc pokusiłam się o marynowany czosnek i suszone pomidory – pyszności! Z chęcią zrobię teraz Twoją wersję, będzie idealna na kanapeczki z majonezikiem lub sosem tatarskim, mniam 😉 pozdrowionka 🙂