Roladki ze schabu ze szpinakiem i fetą to urocze mięsne zawijaski z zielonym farszem. Smakują wybornie na ciepło i na zimno w formie wędliny. Myślę, że idealnie nadają się na wielkanocny stół. Tutaj znajdziecie spis przepisów na Wielkanoc.
Roladki ze schabu ze szpinakiem i fetą
inspiracja
inspiracja
1 kg schabu
sól, pieprz, płatki chilli
300 g mrożonego szpinaku
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
ser typu feta
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Schab rozkroić na płaski płat (albo poprosić o taki w sklepie), który rozbić lekko tłuczkiem – powinien być troszkę grubszy niż na kotlety.
Szpinak rozmrozić – wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, dodać przeciśnięte przez praski czosnku i smażyć przez kilka minut.
Farsz zostawić do ostudzenia.
Oprószyć mięso z dwóch stron solą, pieprzem i płatkami chilli.
Płat schabu wysmarować szpinakiem, na to rozkruszyć trochę sera fety i ciasno zawijać w roladkę – końcówki mięsa spiąć wykałaczkami aby się rulon nie rozpadł, można też powbijać wykałaczki przez środek.
Piec przez godzinę w temp. 180 st.C. w naczyniu żaroodpornym.
Roladki ze schabu ze szpinakiem doskonale smakują na ciepło, ale też na zimno w formie wędliny.
Świetnie smakują z dodatkiem chrzanu – ja podałam z Przysmakiem chrzanowym z Ekologia spod strzechy.
Muszę wypróbować na święta!!!
Wyglądają pięknie! 🙂 Skorzystam z przepisu 🙂
Roladki bajka!
Chyba mam już pomysł na niedzielny obiad! Coś pysznego zapewne, muszę spróbować zrobić 🙂
wow smakowicie to wyglada 🙂 pozdrawiam 🙂
Wygląda fenomenalnie. Przepięknie
I love You! Zapisuję przepis i w najbliższym czasie na pewno go zrobię!