Przed Wami fioletowy sernik, czyli sernik jagodowy. Na stole prezentuje się naprawdę bajkowo :).
Sernik jagodowy
150 g ciasteczek kruchych
50-80 g masła
1 kg twarogu wiaderkowego
ok. 500 g jagód mrożonych lub świeżych
150 ml śmietanki 30 %
4 żółtka
200 g cukru
łyżka cukru waniliowego
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Przygotować spód ciasta – zmiksowane na pył ciasteczka połączyć z masłem miękkim, aby przypominało konsystencją mokry piasek.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ciasteczkową masą.
Jagody zmiksować blenderem – przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek ( ja dałam około 150 ml puree bez skórek, a resztę pulpy owocowej.
Twaróg zmiksować z jagodami, śmietanką, cukrem i cukrem waniliowym, budyniami, żółtkami na gładką masę.
Masę przelać do formy, piec w temp. 180 st.C. przez godzinę, a następnie zostawić go w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Wierzch posypać cukrem pudrem.
Piękny kolor
tak sobie myślę, czy wyszedłby gdyby tylko połowę owoców zmiksować a resztę dać w całości?
nikajaz
kolor jest mocno intensywny, więc myślę, że najwyżej będzie bardziej lawendowy 🙂
Kolor jest fenomenalny! 🙂