Przedstawiam Wam przepis na sernik rafaello z bezą kokosową, który zaczerpnęłam od nieocenionej Kwestii Smaku. To jest sernik wymagający cierpliwości i raczej dla zaawansowanych w pieczeniu, ale uwierzcie mi, że jego niebiański smak wynagrodzi Wam trud włożony w niego. Wszyscy w zeszłym roku przy wielkanocnym stole się nim zachwycali.
Wszystkie moje przepisy na Wielkanoc tu. 

Sernik rafaello z bezą kokosową

inspiracja

spód:

  • 250 g wafelków kokosowych
  • 50 g masła roztopionego
  • 5 łyżek wiórek kokosowych

masa:

  • 500 g twarogu
  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru + 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 jajek + 2 żółtka
  • gęsta część z puszki mleka kokosowego
  • łyżeczka migdałowego aromatu

beza:

  • 2 białka
  • 120 g cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 g wiórków kokosowych

dodatkowo:

  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • kuleczki Rafaello do dekoracji
Jak zrobić sernik Rafaello? Przygotować spód – skruszyć wafelki i wymieszać je z masłem. Wyłożyć masą dno tortownicy o średnicy 26 cm uklepując, a wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki.
Twaróg zmiksować razem z mascarpone, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy i zmiksować na gładka masę. Dodać jajka i żółtka po kolei, dopiero jak poprzednie połączy się dobrze z masą. Dodać śmietankę kokosową z puszki – wody z puszki nie dodawać. Na koniec wmieszać aromat. Masę wylać na spód ciasta i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. Piec przez 15 minut, a następnie temp. zmniejszyć do 120 st. C i piec przez 60 minut. W trakcie pieczenia (po 30 minutach) owinąć brzegi tortownicy folią aluminiową aby brzegi nie zrumieniły się za bardzo. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch ciasta posmarować śmietaną wymieszaną z cukrem. Przygotować bezę kokosową: ubić białka na sztywno, stopniowo wsypywać cukier aż białka będą błyszczące, a potem dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać całość z wiórkami. Wyłożyć bezę na wierzch ciasta i piec jeszcze sernik przez 30 minut, a potem zmniejszyć temp. do 100 stopni i piec kolejne 20 minut. Potem wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić w piekarniku ciasto na całą noc. Po wystudzeniu sernik przechowywać w lodówce, a przed podaniem ozdobić kuleczkami rafaello. Sernik z rafaello gotowy :).
Print Friendly and PDF

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.