image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Uwielbiam piec ciasta, dlatego wciąż testuje nowe przepisy. W zeszłym roku spontanicznie przypomniał mi się przepis na babkę kisielową. To bardzo prosty przepis na babkę. Szkoda, że nie wyszła cała różowa – następnym razem dodałabym trochę barwnika różowego. Polecam Wam moje ulubione babki:

Prosta babka kisielowa

  • 5 jajek
  • szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka kisieli bez cukru (3 x truskawka, 2 x wiśnia)
  • szklanka cukru
  • szklanka oleju

Jak zrobić babkę kisielową? Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Stróżką wlewać olej ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kisielami. Przesiane dodać do masy i wymieszać szpatułką delikatnie. Ciasto przelać do keksówki i piec przez 45 minut w temp. 180 st.C. Wystudzić babkę na kratce, a potem przygotować lukier królewski, którym polać babkę. Można wierzch ozdobić posypką cukrową. 

Wszystkie przepisy na Wielkanoc zebrane są tutaj. 

4 Replies to “Prosta babka kisielowa”

  1. Asia says: 29 marca 2018 at 08:16

    Pyszności! Jeszcze muszę wypróbować majonezową, bo nie mogę sobie wyobrazić smaku 😀

    1. Dusia says: 29 marca 2018 at 15:12

      spokojnie majonezu w ogóle nie czuć 🙂

  2. Klaudia says: 30 marca 2018 at 09:38

    O! tej jeszcze nie robiłam!

    1. Dusia says: 30 marca 2018 at 13:34

      ja też ciągle szukam babek, których jeszcze nie robiłam 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.