image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Wielkanocne muffinki szpinakowe z jajeczkami to świetny pomysł na deser. Bardzo łatwo się je przygotowuje, a będą pięknie prezentować się na wielkanocnym stole. Na pewno zaskoczycie nimi gości. W środku są bardzo wilgotne, ale to dzięki mascarpone zyskują na smaku. Na blogu znajdziecie też przepis na zielone ciasto szpinakowe „leśny mech”, a więcej przepisów na Wielkanoc znajdziecie tutaj

Wielkanocne muffinki szpinakowe

Wielkanocne muffinki szpinakowe:
  • 220 g szpinaku rozmrożonego i rozdrobnionego
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
Masa:
  • 150 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 125 g mascarpone
  • łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie żółty barwnik
Do ozdoby:
  • jajeczka cukrowe lub czekoladowe

Jak zrobić muffinki wielkanocne szpinakowe?

Rozmrożony szpinak odcisnąć z wody, a następnie zmiksować razem z olejem. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę, do której następie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do tej masy dodać szpinak z olejem i całość wymieszać dokładnie. Przelać ciasto do foremek na muffinki i piec przez 25 minut w temp. 180 st.C. Po upieczeniu ostudzić, a następnie ściąć wierzch babeczek, który rozkruszyć w miseczkach. 
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, połączyć z mascarpone ostrożnie i dodać (opcjonalnie) żółty barwnik. Masę wykładać na ścięte babeczki, a na krem wyłożyć okruszki zielonego ciasta, które kruszyliśmy. Muffinki wielkanocne ozdobić jajeczkami cukrowymi lub z czekolady. 

3 Replies to “Wielkanocne muffinki (szpinakowe)”

  1. Krystian says: 30 marca 2018 at 08:47

    Święta to cudowny czas na kuchenne eksperymenty, zapisuję!

    1. Dusia says: 30 marca 2018 at 13:34

      dokładnie 🙂

  2. Karolina says: 3 kwietnia 2018 at 09:06

    Myślę, że te muffinki zagoszczą u mnie nie tylko w wielkanoc 🙂 Bardzo mi smakują

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.