Szybki przepis dla wegetarian na wielkanocne święta. Terrina twarogowa z warzywami to świetna i zdrowa przekąska.
Wszystkie przepisy wielkanocne znajdują się tu.
Terrina twarogowa z warzywami
Składniki na terrinę twarogową:
- 500 g twarogu tłustego
- 50 ml śmietany 18%
- kilka sztuk rzodkiewek
- szczypiorek
- 4 łyżki kukurydzy lub/i groszku
- sól, pieprz, zioła do smaku
- natka pietruszki/koperek do ozdoby
- 1/3 szklanki wody gorącej
- 3 łyżeczki żelatyny
Jak zrobić terrinę z twarogu?
Twaróg przy użyciu blendera zmiksować lub zmielić. Wymieszać ze śmietaną, kukurydzą, pokrojonymi rzodkiewkami i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić do smaku przyprawami. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, którą dobrze wymieszać, chwilę ostudzić i wlać do masy twarogowej i wymieszać. Małą foremkę aluminiową na keksa wyłożyć folią i na dnie ułożyć natke pietruszki, świeży koperek i plasterki rzodkiewki. Następnie wylać masę dobrze dociskając do dna i włożyć do lodówki aby masa stężała. Terrina z twarogu najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.
Najlepsza!
Drobna uwaga – danie z żelatyną to już nie jest danie wegetariańskie 😉
słuszna uwaga