Szybki przepis dla wegetarian na wielkanocne święta. Terrina twarogowa z warzywami to świetna i zdrowa przekąska.
Wszystkie przepisy wielkanocne znajdują się tu. 

Terrina twarogowa z warzywami

Składniki na terrinę twarogową:

  • 500 g twarogu tłustego
  • 50 ml śmietany 18%
  • kilka sztuk rzodkiewek
  • szczypiorek
  • 4  łyżki kukurydzy lub/i groszku
  • sól, pieprz, zioła do smaku
  • natka pietruszki/koperek do ozdoby
  • 1/3 szklanki wody gorącej
  • 3 łyżeczki żelatyny

Jak zrobić terrinę z twarogu?

Twaróg przy użyciu blendera zmiksować lub zmielić. Wymieszać ze śmietaną, kukurydzą, pokrojonymi rzodkiewkami i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić do smaku przyprawami. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, którą dobrze wymieszać, chwilę ostudzić i wlać do masy twarogowej i wymieszać. Małą foremkę aluminiową na keksa wyłożyć folią i na dnie ułożyć natke pietruszki, świeży koperek i plasterki rzodkiewki. Następnie wylać masę dobrze dociskając do dna i włożyć do lodówki aby masa stężała. Terrina z twarogu najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.

3 Replies to “Terrina twarogowa z warzywami”

  1. Krystian says: 4 kwietnia 2018 at 07:45

    Najlepsza!

  2. Monika says: 10 sierpnia 2022 at 17:05

    Drobna uwaga – danie z żelatyną to już nie jest danie wegetariańskie 😉

    1. Dusia says: 11 sierpnia 2022 at 15:17

      słuszna uwaga

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.