Prawdziwych miłośników sernika nie trzeba pytać, czy woleliby zjeść soczysty od jabłek kawałek szarlotki, czy też kremowo – waniliową porcję sernika. Wybór jest oczywisty. Co do samego stylu wypieków, tutaj decyzja może być różna.
Jedni są prawdziwymi zwolennikami tradycyjnego ciasta twarogowego, inni wybierają nieco finezyjne podejście – starając się znaleźć ten wyjątkowy i niepowtarzalny smak.
Sernik tradycyjny czy nowoczesny
Tradycyjny sernik to taki, który jest powielany przez babcie, nasze mamy oraz przekazywany z pokolenia na pokolenie, by mógł zachować tę jedną i niepowtarzalną recepturę. Mówiąc o klasycznym staropolskim serniku, mamy na myśli pełnotłusty biały ser twarogowy, dużą ilość masła, rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczy. Takie ciasta były pieczone przeważnie na różnorodne okoliczności i święta, aby swoim wyjątkowym smakiem mogły zachwycać wszystkich gości. Dzisiaj, podejście nieco się zmieniło, bo nie trzeba szukać nadzwyczajnej okazji, aby zjeść kawałek słodkiego ciasta. Tradycyjny serniczek znajdziemy przeważnie u naszej babci czy mamy podczas niedzielnego obiadu, ale także w każdej kawiarni – jako nieodłączny klasyk podawany do kawy.
Dla zwolenników wyszukanych form ciasta, czy też przekształcania przepisów, aby nadać im jeszcze bardziej niepowtarzalnego stylu – świetnie sprawdzą się serniki nowoczesne. Czy sernik nowoczesny to nic innego jak urozmaicenie klasycznej formy? I tak i nie, bo jak się okazuje, dzisiejszy sernik możemy zrobić nie tylko z klasycznego białego sera twarogowego. Do unikatowych kompozycji należy wykorzystanie tofu, orzechów nerkowca czy też włoskich specjałów typu mascarpone i ricotta. Nie mniej pozostając przy białym serze twarogowym, który jest filarem sernika i od niego wzięła się nazwa ciasta, możemy podawać go na nieskończenie wiele sposób. Do najbardziej pomysłowych i przełamujących standardowe podejście należą m.in. sernik z galaretką i kiwi – w pierwszym rozrachunku pomyślimy, że jest to niemożliwe, bo przecież kiwi nie zetnie się w galaretce. Dla prawdziwych poszukiwaczy unikatowego smaku i sposobu przygotowania nie ma nic trudnego. Okazuje się, że przed dodaniem galaretki, owoce należy zagotować, aby pozbyły się enzymów utrudniających tężenie. Innym, odmiennym sposobem na nowoczesne serwowanie sernika jest zamknięcie go w szklanym słoiczku, który sprawi, że nasz deser zyska nie tylko finezyjny wygląd, ale zdecydowanie łatwiej będzie go zabrać np. do pracy czy szkoły.
Zabawa stylem otwiera nam szerokie horyzonty i przeciera nowe spojrzenie na klasykę wypieków. Możemy próbować wiele wersji, urozmaiceń i dziwnych kompozycji – nie mniej tradycyjny smak i podejście pozostanie zawsze takie samo.
Jeżeli kochacie sernik tak samo jak my, sprawdźcie nasz konkurs „Mistrzowski Sernik” na stronie www.alesernik.pl, a po więcej sernikowych inspiracji zapraszamy na nasz Fanpage na Facebooku „Ja Cię SERniczę”.
Artykuł Sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka