Śnieg zasypał.
Gdańsk.
Szok.
Seromakowiec (seromak)
seromakowiec, przepis na seromakowiec, seromak, ciasto z serem i makiem
ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki krupczatki
jajko
pół kostki masła (100 gram)
pół szklanki cukru pudru
masa twarogowa:
1 kg sera z wiaderka
pół kostki masła
5 jajek
2 łyżki budyniu śmietankowego
szklanka cukru pudru
skórka pomarańczowa kandyzowana
0,5 kg gotowej masy makowej
jajko
Do mąki dodać pokrojone na kawałki masło i rozcierać między palcami.
Dodać cukier i jajko, zagnieść kruche ciasto.
Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.
Przygotować masę twarogową: białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę.
Dodać masło i dalej miksować.
Stopniowo po 1 łyżce dodawać twaróg, ciągle miksując.
W między czasie wsypać budyń.
Na koniec, gdy masa będzie jednolita wrzucić skórkę pomarańczową.
Ubić białka na puszystą pianę, dodawać stopniowo i już łyżką delikatnie mieszać.
Wyjąć ciasto kruche, rozwałkować na długość blaszki (duża prostokątna).
Na ciasto kruche wyłożyć masę makową wymieszaną z jajkiem.
Na mak wykładamy masę z twarogu.
Piec w temp. 180 st. C przez 60 – 70 minut.
Jak zacznie się rumienić ciasto z góry to przykryć je folią aluminiową.

Print Friendly and PDF

seromakowiec, przepis na seromakowiec, seromak, ciasto z serem i makiem
seromakowiec, przepis na seromakowiec, seromak, ciasto z serem i makiem

11 Replies to “Seromakowiec”

  1. kuchcikOla says: 29 marca 2013 at 17:55

    mój się właśnie piecze 😉

  2. GrowingUp says: 29 marca 2013 at 18:07

    Proszę o taki, szkoda , że ja nie zrobiłam sernika…;).

  3. Anonimowy says: 29 marca 2013 at 18:21

    Aż mi ślinka pociekła. Ja dziś już upiekłam swój sernik ale ten przepis sobie zapisuję i zrobię następnym razem 🙂

  4. robaszekk says: 29 marca 2013 at 18:32

    O, taki właśnie lubię!

  5. attea atea says: 29 marca 2013 at 18:52

    A ja chciałam zrobić sernik,tylko nie znałam fajnego przepisu:)Skorzystam po świętach!

  6. Majana says: 29 marca 2013 at 21:17

    Śnieg jest głupi..

    A serniczek fantastyczny!:)

  7. teenager ;) says: 30 marca 2013 at 04:24

    zawsze go chciałam upiec ,pychotka ;p

  8. MartynCia ^^ says: 30 marca 2013 at 21:07

    sermakowiec jakoś kojarzy mi się Bożym Narodzeniem, ale to chyba dlatego, ze babcia kiedyś go piekła na Boże Narodzenie;)

  9. annix95 says: 1 kwietnia 2013 at 17:16

    wygląda pięknie! A powiedz mi, czy ta warstwa serowa jest taka bardziej twarogowa, ciężka, serowa; czy jest ona jak masa sernikowa – piankowa, lekka? Ja zdecydowanie lubię takie ciężkie, serowe, twarogowe 🙂

    1. Dusia says: 1 kwietnia 2013 at 22:25

      jest twarogowy ale delikatny i nie jest zbity 🙂 coś pomiędzy ciężkim a lekką pianką 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.