Śnieg zasypał.
Gdańsk.
Szok.
Seromakowiec (seromak)
ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki krupczatki
jajko
pół kostki masła (100 gram)
pół szklanki cukru pudru
masa twarogowa:
1 kg sera z wiaderka
pół kostki masła
5 jajek
2 łyżki budyniu śmietankowego
szklanka cukru pudru
skórka pomarańczowa kandyzowana
0,5 kg gotowej masy makowej
jajko
Do mąki dodać pokrojone na kawałki masło i rozcierać między palcami.
Dodać cukier i jajko, zagnieść kruche ciasto.
Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.
Przygotować masę twarogową: białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę.
Dodać masło i dalej miksować.
Stopniowo po 1 łyżce dodawać twaróg, ciągle miksując.
W między czasie wsypać budyń.
Na koniec, gdy masa będzie jednolita wrzucić skórkę pomarańczową.
Ubić białka na puszystą pianę, dodawać stopniowo i już łyżką delikatnie mieszać.
Wyjąć ciasto kruche, rozwałkować na długość blaszki (duża prostokątna).
Na ciasto kruche wyłożyć masę makową wymieszaną z jajkiem.
Na mak wykładamy masę z twarogu.
Piec w temp. 180 st. C przez 60 – 70 minut.
mój się właśnie piecze 😉
Proszę o taki, szkoda , że ja nie zrobiłam sernika…;).
Aż mi ślinka pociekła. Ja dziś już upiekłam swój sernik ale ten przepis sobie zapisuję i zrobię następnym razem 🙂
O, taki właśnie lubię!
coś pysznego !!
A ja chciałam zrobić sernik,tylko nie znałam fajnego przepisu:)Skorzystam po świętach!
Śnieg jest głupi..
A serniczek fantastyczny!:)
zawsze go chciałam upiec ,pychotka ;p
sermakowiec jakoś kojarzy mi się Bożym Narodzeniem, ale to chyba dlatego, ze babcia kiedyś go piekła na Boże Narodzenie;)
wygląda pięknie! A powiedz mi, czy ta warstwa serowa jest taka bardziej twarogowa, ciężka, serowa; czy jest ona jak masa sernikowa – piankowa, lekka? Ja zdecydowanie lubię takie ciężkie, serowe, twarogowe 🙂
jest twarogowy ale delikatny i nie jest zbity 🙂 coś pomiędzy ciężkim a lekką pianką 🙂