Skrzydełka miodowo-pikantne
skrzydełka, przepis na skrzydełka, skrzydełka miodowo-pikantne
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
kilka kropel tabasco
łyżeczka papryki ostrej
3 łyżki miodu
łyżeczka imbiru
sól
pół szklanki oleju
Sos sojowy wymieszać z tabasco, papryką ostrą, miodem, imbirem, solą i olejem.
W przygotowanej marynacie umieścić skrzydełka.
Zostawić na godzinę w lodówce.
Smażyć na patelni, podlewając olejem, aby miód się nie przypalił.
Można też upiec w piekarniku w 180 st.C przez około 30 minut.
W przepisie wykorzystałam sos sojowy Kikkoman, tradycyjny sos o charakterystycznym smaku, delikatniejszy smak niż innych firm. Przetestowałam też pikantny, czerwony klasyk – sos tabasco, oryginalnego producenta z USA. Produkty są dobrej jakości.

Blogerki

skrzydełka, przepis na skrzydełka, skrzydełka miodowo-pikantne

9 Replies to “Skrzydełka pikantno miodowe”

  1. jelka says: 30 grudnia 2012 at 13:57

    Robię bardzo podobnie, tylko bez tabasco. Są przepyszne!

  2. Justek says: 30 grudnia 2012 at 19:11

    Uwielbiam połączenie takich smaków! ^^

  3. Kamciss says: 30 grudnia 2012 at 19:17

    Bardzo lubię to danie, często pojawia się u mnie właśnie na Sylwestra 🙂

  4. MartynCia ^^ says: 30 grudnia 2012 at 21:06

    oo, ostre skrzydełka! takie jak lubię 😉

  5. Agnieszka says: 30 grudnia 2012 at 22:03

    hmmm pyszne wyglądają i do tego ostre 🙂

  6. Droczilka says: 30 grudnia 2012 at 22:47

    Jak zwykle prosto i pomysłowo. Pycha!

  7. Ewa w kuchni says: 5 stycznia 2013 at 20:17

    Ależ muszą być smaczne, skrzydełka to moja ulubiona część kurczaka 🙂

  8. Ola Laj says: 24 maja 2013 at 06:44

    wyglądają zachęcająco 🙂 przepis trzeba wypróbować, uwielbiam skrzydełka, szczególnie grillowane http://www.zgrilla.pl/slodko-pikantne-skrzydelka-z-grilla/ pozdrawiam 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.