Chcesz zadbać o zdrowy styl życia, a może zależy Ci na pozbyciu się zbędnych kilogramów? W każdym z tych przypadków kluczowe znaczenie ma dieta, która wpływa na kondycję Twojego organizmu i dobre samopoczucie. Ważne jest też zachowanie równowagi w żywieniu, a dzięki temu bez problemu znajdziesz miejsce zarówno na fast foody, jak i na zdrowe jedzenie. A co ze słodyczami na diecie? Czy możesz je jeść na diecie? Sprawdźmy to!
wpis sponsorowany – współpraca reklamowa
Spis treści
Czy na diecie można jeść słodycze?
Oczywiście, że możesz jeść słodycze na diecie – nawet wtedy, gdy chcesz schudnąć. Ważne jest tylko to, żebyś zachował umiar i nie traktował słodyczy jako nagrody za zrzucenie kolejnego kilograma. Zamiast tego, bez wyrzutów sumienia włącz ulubione słodycze do swojej codziennej diety, np. dodaj kawałki batonika do owsianki lub zbilansuj ulubione lody. Największym błędem podczas nauki zdrowego stylu życia jest całkowite eliminowanie ulubionych smaków i produktów. To prosta droga do tego, żeby całkowicie porzucić zbilansowane jedzenie, bo szybko będziesz mieć dość tak restrykcyjnego podejścia. Dlatego nie bój się słodyczy, tylko je stopniowo ograniczaj. Możesz też eksperymentować ze zdrowszymi batonikami, ciasteczkami oraz ciastami. Dzięki temu dostarczysz swojemu organizmowi więcej pożywnych wartości odżywczych.
Co zamiast cukru? Wybieraj zdrowe zamienniki
Nie musisz rezygnować ze słodyczy na diecie, ale możesz ograniczyć ilość spożywanego cukru. Jak to zrobić? Po prostu zdecyduj się na desery, które mają w składzie zamienniki cukru. Takie rozwiązania proponują też m.in. firmy cateringowe, takie jak np.: https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/lodz/. Warto poznać triki stosowane przez cateringi dietetyczne, aby zmniejszyć ilość spożywanego cukru. Sprawdź, jakie produkty możesz wybierać zamiast cukru.
Banany
Pierwsza propozycja jest dość nietypowa – banany to świetna alternatywa dla cukru i innych słodzików. Jeśli tylko masz w domu mocno dojrzałe banany, to koniecznie wykorzystaj je do przygotowania wypieków. Banany są bogate we fruktozę, dzięki czemu podkręcą słodycz deseru.
Wystarczy, że je rozgnieciesz na purée i dodasz do ciasta na muffinki, słodkie omlety, naleśniki czy do przygotowania chlebka bananowego. Dodanie bananów sprawi też, że wypieki będą przyjemnie wilgotne i zyskają subtelnego posmaku.
Erytrytol
Erytrytol to jeden z najpopularniejszych zamienników cukru ze względu na to, że praktycznie nie podnosi poziomu cukru we krwi. Dzięki temu jest bezpieczny dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Dodatkowo erytrytol to produkt pochodzenia naturalnego i ma smak zbliżony do cukru, więc nawet dzieci nie zorientują się, że w deserze nie ma cukru.
Ksylitol
Ksylitol, czyli cukier brzozowy to kolejna alternatywa dla cukru. Bardzo często jest wykorzystywany przy produkcji gum do żucia ze względu na pozytywne właściwości dla zdrowia jamy ustnej. Jednak to nie jedyna zaleta, jaką ma ten produkt. Ksylitol zawiera też niski indeks glikemiczny, dlatego jest bezpieczny dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Poza tym zapewnia niską kaloryczność, więc świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Cukier brzozowy ma też bardzo przyjemny smak.
Jeśli lubisz pić posłodzoną kawę lub herbatę, to zdecyduj się na ksylitol zamiast cukru.
Owoce
Nie tylko banany rewelacyjnie sprawdzą się, jako alternatywa dla klasycznego cukru. Wybieraj też inne owoce – najlepiej sezonowe, dojrzałe i słodkie. Dzięki temu przygotujesz pyszny deser, który będzie też pełen witamin, minerałów oraz błonnika.
Szczególnie polecamy dojrzałe nektaryny, truskawki, brzoskwinie oraz winogrona. Możesz je pokroić w kawałki i dodać do ciasteczek, owsianki, sałatek, lodów itp. Świetnie sprawdzą się też owocowe purée, które dodadzą słodyczy i wilgotności, dlatego warto je wykorzystać do muffin, naleśników i ciast.
Inspiracje na domowe wypieki z zamiennikami cukru – 5 pysznych przykładów
Szukasz inspiracji na pyszne i zdrowe słodycze, które możesz jeść na diecie? Zatem skorzystaj z naszych inspiracji na smakowite wypieki, które są często oferowane przez cateringi dietetyczne.
- Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami – to prawdziwa klasyka, która jest idealna do lunchboxa. Pamiętaj, żeby wybrać suszone owoce, które nie są dodatkowo słodzone. Do ciasteczek możesz też dodać posiekane orzechy, nasiona słonecznika lub kawałki gorzkiej czekolady. Koniecznie przypraw je cynamonem, a ciasteczka zyskają intensywny aromat i smak.
- Bananowa babka z dodatkiem gorzkiej czekolady – wykorzystaj dojrzałe banany do przygotowania delikatnej i wilgotnej babki. Dzięki kawałkom gorzkiej czekolady deser zyska też intensywnego smaku.
- Marchewkowe muffiny – do ich wykonania możesz wykorzystać stewię, erytrytol lub banany. Dzięki temu muffiny będą słodkie, a z pomocą startej marchewki zyskają też mnóstwo cennych składników odżywczych.
- Placuszki owsiane z jagodami i ze stewią – doskonale sprawdzą się świeże jagody, które dodadzą placuszkom naturalnej słodyczy i wilgotności. Idealnym rozwiązaniem są też płatki owsiane górskie, które stanowią bogate źródło błonnika.