Smaki Gdańska to kulinarny projekt, dzięki któremu w wybranych gdańskich restauracjach spróbujecie dań inspirowanych „Gdańską książką kucharską” z 1858 roku. Co się jadało kiedyś w Gdańsku i w jakiej formie można te dania dostać od dzisiaj w restauracjach? Zapraszam do dalszej części tekstu.

Wpis powstał w ramach współpracy z Gdańską Organizacją Turystyczną

Smaki Gdańska – zasmakuj się w starogdańskiej kuchni

Smaki Gdańska – o co w tym chodzi?

To kulinarny projekt, który wystartował właśnie dzisiaj razem z pierwszym dniem Jarmarku Św. Dominika. Targi Gdańskie, we współpracy z Gdańską Organizacją Turystyczną i Amber Expo postanowiły stworzyć dla nas smakowitą i historyczną ucztę kulinarną. Projekt będzie kontynuowany również po okresie Jarmarku św. Dominika.

Jak to się zaczęło?

Wszystko powstało dzięki fotografce Katarzynie Fiszer oraz muzealniczce i rekonstruktorce kulinarnej Aleksandrze Kucharskiej, które wydały właśnie album kulinarny „Smaki Gdańska”. W swojej publikacji tchnęły nowe życie w receptury zaczerpnięte z wydanej w XIX wieku „Gdańskiej książki kucharskiej”. W wyniku spotkania tych dwóch gdańszczanek, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.

Jako gdańszczanka jestem podekscytowana i zachwycona, że powstał taki projekt – łączy on moją miłość do miasta i jedzenia. „Smaki Gdańska” są częścią kampanii – Gdańsk z charakterem.

Które gdańskie restauracje biorą udział w akcji i co można w nich zjeść?

Co powiecie na masło sardelowe, zupę biszkoptową, piecuchy gdańskie czy poncz? W niektórych restauracjach dostaniecie w ramach akcji tylko jedno danie, a w innych jest ich więcej lub nawet są całe zestawy. Wszystko informacje poniżej.

Mercato Targ Rybny 1

  • Zielona zupa ziołowa
  • Kanapki z sardelą
  • Zrazy z cielęciny
  • Ciastko saksońskie z sorbetem cytrynowym

129 zł


TYGLE bistro&wine ul. Chmielna 10

  • Kalafior w sosie śmietanowym z rakami 39 zł


Under Beer
ul. Garbary 6

  • Makaron z szynką w kwaśnym sosie 36 zł
  • Krem blanc-manger ze śmietany i migdałów 20 zł


Restauracja Bonżur
ul. Piwna 36

  • Zupa biszkoptowa 24 zł
  • Gotowany dorsz 54 zł
  • Serek migdałowy 22 zł

Restauracja Chmielna by Grzegorz Labuda ul. Chmielna 26

  • Assiete z kalafiora z rakami 56 zł
  • Nóżka wieprzowa faszerowana cielęciną 69 zł


Pierogarnia Stary Młyn ul. Świętego Ducha 64

  • Piecuchy Gdańskie (pierogi z pieca) farsz z cielęciny i wątróbki –  3 i 5 sztuk – 37,96 i 41,96 zł
  • Kruche Jabłuszkowe (pierogi z ciasta kruchego) 1, 3 i 5 sztuk – 15,96, 33,96 i 37,96 zł


Hot Bear Fusion Hot-Dogs ul. Świętego Ducha 12A

  • Wurst po Gdańsku 14 zł
  • Lemoniada po starogdańsku 400 ml 16 zł

Eliksir ul. Mariana Hemara 1

  • poncz

Restauracja Cała Naprzód ul. Tokarska 21/25

  • Sałatka śledziowa 27 zl
  • Zrazy cielęce 59 zł
  • Błękitny pstrąg 59 zł

Brovarnia Gdańsk ul. Szafarnia 9

  • Starogdańska faszerowana kapusta 38 zł

New Port Restaurant & Pizza ul. Wilków Morskich 16B

  • Śledź smażony z sezonowymi dodatkami 35 zł

Restauracja Ducha66 ul.  Świętego Ducha 66

  • Masło Sardelowe
  • Potrawka z mięsa cielęcego z rakami
  • Poncz waniliowy

Elephant Club ul. Długi Targ 41-42

  • Kanapki z sardelą brioszka maślana / masło / pasta z żółtkiem 36 zł
  • Kaczka w sosie kasztanowym/ Sałata rzymska / dressing ziołowy 47 zł
  • Krem Blanc- Manger ze śmietany i migdałów „deser karmelizowany” 26 zł

JUNGLA Cocktails & Food ul. Targ Sienny 7

  • Sorbet ananasowy 16 zł

Kuchnia Aleksandry ul. Długi Targ 11

  • Masło sardelowe z grzankami
  • Klarowany rosół z parmezanem i małym pasztecikiem gdańskim
  • Pasztet Grisette z kury
  • Krem blanc-manger z migdałami (Mleko Gdańskie)

Gdanski Bowke ul. Długie Pobrzeże 11

  • Złocisty dorsz po kaszubsku 59 zł
  • Raki w białym winie duszone z czosnkiem, pietruszką oraz bagietką podane 62 zł

Fot. Katarzyna Fiszer Food&Light

Wszystkie informacje szczegółowe znajdziecie też tu na stronie Visit Gdańsk.

One Reply to “Smaki Gdańska – zasmakuj się w starogdańskiej kuchni”

  1. Milena says: 20 listopada 2022 at 16:46

    To się zaczęło dużo wcześniej a autorki książki tylko skopiowały pomysł. A zaczęło się pięknym projektem miasta Smaki Gdańska w roku bodajże 2016

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.