Smaki Gdańska to kulinarny projekt, dzięki któremu w wybranych gdańskich restauracjach spróbujecie dań inspirowanych „Gdańską książką kucharską” z 1858 roku. Co się jadało kiedyś w Gdańsku i w jakiej formie można te dania dostać od dzisiaj w restauracjach? Zapraszam do dalszej części tekstu.
Wpis powstał w ramach współpracy z Gdańską Organizacją Turystyczną
Smaki Gdańska – zasmakuj się w starogdańskiej kuchni
Smaki Gdańska – o co w tym chodzi?
To kulinarny projekt, który wystartował właśnie dzisiaj razem z pierwszym dniem Jarmarku Św. Dominika. Targi Gdańskie, we współpracy z Gdańską Organizacją Turystyczną i Amber Expo postanowiły stworzyć dla nas smakowitą i historyczną ucztę kulinarną. Projekt będzie kontynuowany również po okresie Jarmarku św. Dominika.
Jak to się zaczęło?
Wszystko powstało dzięki fotografce Katarzynie Fiszer oraz muzealniczce i rekonstruktorce kulinarnej Aleksandrze Kucharskiej, które wydały właśnie album kulinarny „Smaki Gdańska”. W swojej publikacji tchnęły nowe życie w receptury zaczerpnięte z wydanej w XIX wieku „Gdańskiej książki kucharskiej”. W wyniku spotkania tych dwóch gdańszczanek, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.
Jako gdańszczanka jestem podekscytowana i zachwycona, że powstał taki projekt – łączy on moją miłość do miasta i jedzenia. „Smaki Gdańska” są częścią kampanii – Gdańsk z charakterem.
Które gdańskie restauracje biorą udział w akcji i co można w nich zjeść?
Co powiecie na masło sardelowe, zupę biszkoptową, piecuchy gdańskie czy poncz? W niektórych restauracjach dostaniecie w ramach akcji tylko jedno danie, a w innych jest ich więcej lub nawet są całe zestawy. Wszystko informacje poniżej.
Mercato Targ Rybny 1
- Zielona zupa ziołowa
- Kanapki z sardelą
- Zrazy z cielęciny
- Ciastko saksońskie z sorbetem cytrynowym
129 zł
TYGLE bistro&wine ul. Chmielna 10
- Kalafior w sosie śmietanowym z rakami 39 zł
Under Beer ul. Garbary 6
- Makaron z szynką w kwaśnym sosie 36 zł
- Krem blanc-manger ze śmietany i migdałów 20 zł
Restauracja Bonżur ul. Piwna 36
- Zupa biszkoptowa 24 zł
- Gotowany dorsz 54 zł
- Serek migdałowy 22 zł
Restauracja Chmielna by Grzegorz Labuda ul. Chmielna 26
- Assiete z kalafiora z rakami 56 zł
- Nóżka wieprzowa faszerowana cielęciną 69 zł
Pierogarnia Stary Młyn ul. Świętego Ducha 64
- Piecuchy Gdańskie (pierogi z pieca) farsz z cielęciny i wątróbki – 3 i 5 sztuk – 37,96 i 41,96 zł
- Kruche Jabłuszkowe (pierogi z ciasta kruchego) 1, 3 i 5 sztuk – 15,96, 33,96 i 37,96 zł
Hot Bear Fusion Hot-Dogs ul. Świętego Ducha 12A
- Wurst po Gdańsku 14 zł
- Lemoniada po starogdańsku 400 ml 16 zł
Eliksir ul. Mariana Hemara 1
- poncz
Restauracja Cała Naprzód ul. Tokarska 21/25
- Sałatka śledziowa 27 zl
- Zrazy cielęce 59 zł
- Błękitny pstrąg 59 zł
Brovarnia Gdańsk ul. Szafarnia 9
- Starogdańska faszerowana kapusta 38 zł
New Port Restaurant & Pizza ul. Wilków Morskich 16B
- Śledź smażony z sezonowymi dodatkami 35 zł
Restauracja Ducha66 ul. Świętego Ducha 66
- Masło Sardelowe
- Potrawka z mięsa cielęcego z rakami
- Poncz waniliowy
Elephant Club ul. Długi Targ 41-42
- Kanapki z sardelą brioszka maślana / masło / pasta z żółtkiem 36 zł
- Kaczka w sosie kasztanowym/ Sałata rzymska / dressing ziołowy 47 zł
- Krem Blanc- Manger ze śmietany i migdałów „deser karmelizowany” 26 zł
JUNGLA Cocktails & Food ul. Targ Sienny 7
- Sorbet ananasowy 16 zł
Kuchnia Aleksandry ul. Długi Targ 11
- Masło sardelowe z grzankami
- Klarowany rosół z parmezanem i małym pasztecikiem gdańskim
- Pasztet Grisette z kury
- Krem blanc-manger z migdałami (Mleko Gdańskie)
Gdanski Bowke ul. Długie Pobrzeże 11
- Złocisty dorsz po kaszubsku 59 zł
- Raki w białym winie duszone z czosnkiem, pietruszką oraz bagietką podane 62 zł
Fot. Katarzyna Fiszer Food&Light
Wszystkie informacje szczegółowe znajdziecie też tu na stronie Visit Gdańsk.
To się zaczęło dużo wcześniej a autorki książki tylko skopiowały pomysł. A zaczęło się pięknym projektem miasta Smaki Gdańska w roku bodajże 2016