Węgorzyca to nieduża ryba drapieżna o bardzo delikatnym mięsie. W związku z tym, że przygotowywałam ją po raz pierwszy to wykorzystałam klasyczny przepis na smażoną rybę. Nad morzem rozpoczął się sezon smażalni, ale my mieszkający nad morzem wolimy to robić w domu :). 
Smażona węgorzyca

węgorzyca
sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy
mąką
olej do smażenia
Oczyścić rybę – pozbawić głowy, wyjąć wnętrze i obciąć płetwy. 
Umyte i osuszone ryby doprawić solą i pieprzem.
Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. 

2 Replies to “Smażona węgorzyca”

  1. Anonimowy says: 27 października 2018 at 09:06

    Witam! Gdzie kupujesz węgorzyce? Zdzisław.

    1. Dusia says: 27 października 2018 at 09:10

      Paweł gdzieś dorwał kiedyś jeden raz

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.