image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Szparagi – to sezonowe warzywo jest przez wszystkich tak bardzo zachwalane, a ja niestety nie mogę się przekonać. Zdecydowanie wolę zielone szparagi, ale wszystkie są bardzo zdrowe. Tutaj znajdziecie przepisy na szparagi, a wśród nich:
Szparagi w sosie holenderskim

pęczek zielonych szparagów
4 żółtka
sok z połówki cytryny
sól, biały pieprz
pół kostki masła
Szparagom odciąć 1 cm z końca łodyżki – wrzucić do wrzącej wody w wysokim garnku, tak by główki nie były zanurzone i gotować 4 minuty. 
W między czasie żółtka ubić na parze razem z sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
Wlać stopniowo rozpuszczone i gorące masło i dalej ubijać aż całość zgęstnieje. 
Gotowe szparagi zblanszować, czyli przelać zimną wodą. 
Wyłożyć szparagi na talerzu i polać sosem.

4 Replies to “Szparagi w sosie holenderskim”

  1. Piotr says: 11 czerwca 2015 at 10:07

    Witam wspaniale wyglądają te szparagi i świetnie oczywiście ten sos holenderski. Bardzo fajne danie moim zdaniem i nie za ciężkie. Ja akurat teraz prowadzę intensywną dietę więc przepis jak najbardziej się przyda. Bardzo dziękuje i czekam, na więcej takich lekkich dań.

  2. Piotr says: 11 czerwca 2015 at 10:36

    Ja bardzo lubię sos holenderski tylko te szparagi jakoś mnie odrzucają. Nigdy ich nie lubiłem. W sumie nie będę krytykował, ponieważ nie próbowałem tego dania. Znając ciebie dusiowa kuchnio to w sumie pozytywnie kilka razy co do ciebie się pomyliłem. Więc może teraz będzie tak samo.

  3. Asia says: 11 czerwca 2015 at 11:01

    Znam ten sos. Jest bardzo, bardzo smaczny!!!!! Pozdrawiam serdecznie

  4. Kulinarnyblog.pl says: 12 czerwca 2015 at 10:25

    Szkoda, że sezon na szparagi się już kończy, albo się skończył. Mi najbardziej smakują zielone szparagi z szynką parmeńską 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.