Zapraszam na Wielkanocny konkurs, który organizuję razem z Cookieland.
Do wygrania zestaw ciasteczek – zajączki w wiosennych kolorach w urocze kropeczki z modnymi kołnierzykami w koronkę 🙂 Ciasteczka wykonane są naturalnych składników i są jadalne.
Takie ciasteczka to wyjątkowy prezent dla drugiej osoby 🙂
Zadanie konkursowe
W komentarzu zostaw przepis na słodki wypiek, który pojawia lub pojawi się u Ciebie na stole w Wielkanoc.
Anonimowych użytkowników proszę o podpisanie się imieniem i emailem.
Konkurs trwa do 25 marca 2013 do 23.59. Dzień później zostanie wybrana jedna osoba, która wygra zestaw ciasteczek zapakowany w pudełeczku.
Jeżeli macie ochotę polubcie nasze fanpage i jeśli chcecie możecie oprócz przepisu w komentarzu zostawić zdjęcie wypieków – udostępniajcie je na naszych tablicach:
i tutaj : Fanpage Cookieland
Witam! U mnie SERNIK POD KOKOSOWĄ PIERZYNKĄ 😉
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki margaryny
3 żółtka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
Masa serowa:
1 kg sera
1 szklanka cukru
6 jaj
budyń śmietankowy
1/2 kostki margaryny
1 puszka lub brzoskwiń
Pierzynka:
20 dkg kokosu
10 dkg margaryny
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
Składniki na ciasto wysiekać, zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę.Składniki masy serowej utrzeć jak na normalny sernik, dodać pianę z białek i pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto.Utrzeć margarynę z mąką i cukrem, dodać kokos – wymieszać. Kruszonkę wyłożyć na wierzch masy.Piec ok. 1 godz. w tem. 180 stop. na jasno złoty kolor.
Żaneta
milc.zaneta@gmail.com
Przepis na ciasto- Kaszak, czyli ciasto z kaszy manny 😉
Składniki:
1 litr mleka
1 kostka masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
1 szklanka kaszy manny
1 cukier waniliowy
herbatniki – ilość zależna od blachy, jak macie wenę to obliczcie pole powierzchni, jak nie to wagowo wychodzi ok. 300 g herbatników
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Spód blachy wykładamy herbatnikami. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło bądź margarynę, cukier i cukier waniliowy.
Całość grzejemy na niezbyt dużym ogniu aby tłuszcz i cukier się rozpuściły.
Gdy mleko będzie bardzo gorące ( tuż przed zagotowaniem ) dodajemy kaszę i cały czas mieszamy. Kasza stopniowo zacznie gęstnieć więc musimy uzbroić się w cierpliwość – czasami aż ręka boli 🙂
Masę trzymamy na gazie ok. 3 minut nie dopuszczając do przypalenia.
Gorącą wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą herbatników lekko przygniatając. Przygotowujemy polewę albo dajemy gotowa polewę ze sklepu.
Ciepłą polewą oblewamy ciasto. Gdy lekko stężeje posypujemy herbatnikami i odstawiamy aby ciasto ostygło i zastygło 😀
Dobra rada :
Do kaszy można dodać również kakao – wtedy otrzymamy czekoladowego kaszaka. Deser dobrze jest trzymać w chłodnym miejscu. Jeśli w lodówce to na najwyższej półce, aby nie było zbyt mocno oziębione. Wtedy robi się twarde i gumiaste.
Martyna
miss7buziaczek@onet.pl
U mnie będzie nietypowo, ale to moje ulubione! 😉 Jedne z najwilgotniejszych i przebogatych ciast! Bo nie lubię takich "pustych"
PIERNIKOWE CIASTO MARCHEWKOWO-JABŁKOWE
1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki otrębów
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczka przyprawy do piernika
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka soku jabłkowego
1 1/2 szklanki startej marchewki
3/4 szklanki startych jabłek
1 szklanka rodzynek
1/2 szklanki orzechów włoskich + kilka połówek do ułożenia na wierchu
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy przez około pół godziny. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odsączamy nadmiar soku.
W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki: mąkę, otręby, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. W osobnej misce mieszamy razem mokre składniki: jajka, sok jabłkowy i ekstrakt waniliowy. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Dokładamy startą marchewkę i jabłko oraz rodzynki – mieszamy całość.
Małą kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wygładzamy ją szpatułką. Na wierzchu układamy orzechy włoskie.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 35 minut lub do czasu, aż włożona w ciasto wykałaczka wyjdzie czysta.
Hania/ hanna.swiatnicka@gmail.com
Ja zrobię czekoladową babkę z fasoli według tego przepisu.
280 gram fasoli wcześniej ugotowanej (polecam Jasia firmy Kupiec), może być też puszka fasoli konserwowej, 5 jaj, ziarenka z połowy laski wanilii, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki sody
łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao odtłuszczonego, 6 łyżek oleju rzepakowego
4 łyżki miodu, 4- 5 łyżki cukru
Fasolę, 3 jajka, wanilię i sól dokładnie zblenderować na gładką masę. Kakao, sodę i proszek wymieszać w miseczce. Olej połączyć mikserem z miodem. Cukier połączyć z 2 jajkami do oleju i miodu, miksować na wysokich obrotach ok. 2 minut. Dodać puree fasolowe i kakao. Miksować do połączenia.
Przelać do foremki i wsadzić do nagrzanego wcześniej piekarnika do 170 stopni na ok. 40 minut.
Mało kaloryczne ciasto z pewnoscią odnajdzie zwolenników przy suto zastawionym stole.
Jadwiga
dzanus_192@wp.pl
Składniki:
Kruche ciasto
1 szklanka (225g) masła o temperaturze pokojowej
1 ½ szklanki (340g) cukru kryształu
2 jajka
1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
3 łyżki (45 ml) śmietany 12 lub 18%
¾ łyżeczki (3,75 ml) ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka (5 ml) kardamonu w proszku
4 szklanki (560g) mąki
Nadzienie:
450g śliwek suszonych bez pestek
woda
¾ szklanki (170g) cukru
1 łyżka (15 ml) ekstraktu waniliowego
1 łyżka (15 ml) cynamonu w proszku
Przygotowanie:
Ciasto
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ucierać w mikserze masło aż będzie puszyste. Stopniowo dodawać cukier i ucierać aż do uzyskania gładkiej masy. Dodawać jajka po jednym, ubijając po dodaniu każdego kolejnego. Dodać przesiany proszek do pieczenia, śmietanę, ekstrakt migdałowy i kardamon. Wmieszać mąkę i wyrobić kruche ciasto. Podzielić ciasto na pięć równych części. Rozwałkować każdą z nich na grubość ok. 0,5cm. Przy pomocy denka tortownicy wykrawać krążki o średnicy 23cm. Okrawki można zagnieść, rozwałkować i wykroić szósty krążek. Delikatnie przesunąć krążek ciasta na blachę wyłożoną pergaminem. Piec każdy krążek 12-15 minut, do uzyskania bladobrązowego koloru.
Nadzienie
Śliwki włożyć do rondla, zalać wodą i pozostawić, by napęczniały. Gotować na małym ogniu 10 minut. Odcedzić, pozostawiając pół szklanki (125 ml) płynu. Zmiksować śliwki na puree. Włożyć śliwki z powrotem do rondla, dodać zachowany płyn, cukier, ekstrakt waniliowy i cynamon. Gotować na małym ogniu dopóki masa nie zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
Przekładać krążki ciasta nadzieniem. Ostatnią warstwą powinno być ciasto. Wstawić tort lodówki na kilka godzin. Warstwy ciasta powinny zmięknąć. Przed podaniem posypać wierzch cukrem pudrem i udekorować np. owocami
Dajana
d.silakowska@wp.pl
Tort z kruchego ciasta z kardamonem
Składniki:
Kruche ciasto
1 szklanka (225g) masła o temperaturze pokojowej
1 ½ szklanki (340g) cukru kryształu
2 jajka
1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
3 łyżki (45 ml) śmietany 12 lub 18%
¾ łyżeczki (3,75 ml) ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka (5 ml) kardamonu w proszku
4 szklanki (560g) mąki
Nadzienie:
450g śliwek suszonych bez pestek
woda
¾ szklanki (170g) cukru
1 łyżka (15 ml) ekstraktu waniliowego
1 łyżka (15 ml) cynamonu w proszku
Przygotowanie:
Ciasto
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ucierać w mikserze masło aż będzie puszyste. Stopniowo dodawać cukier i ucierać aż do uzyskania gładkiej masy. Dodawać jajka po jednym, ubijając po dodaniu każdego kolejnego. Dodać przesiany proszek do pieczenia, śmietanę, ekstrakt migdałowy i kardamon. Wmieszać mąkę i wyrobić kruche ciasto. Podzielić ciasto na pięć równych części. Rozwałkować każdą z nich na grubość ok. 0,5cm. Przy pomocy denka tortownicy wykrawać krążki o średnicy 23cm. Okrawki można zagnieść, rozwałkować i wykroić szósty krążek. Delikatnie przesunąć krążek ciasta na blachę wyłożoną pergaminem. Piec każdy krążek 12-15 minut, do uzyskania bladobrązowego koloru.
Nadzienie
Śliwki włożyć do rondla, zalać wodą i pozostawić, by napęczniały. Gotować na małym ogniu 10 minut. Odcedzić, pozostawiając pół szklanki (125 ml) płynu. Zmiksować śliwki na puree. Włożyć śliwki z powrotem do rondla, dodać zachowany płyn, cukier, ekstrakt waniliowy i cynamon. Gotować na małym ogniu dopóki masa nie zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
Przekładać krążki ciasta nadzieniem. Ostatnią warstwą powinno być ciasto. Wstawić tort lodówki na kilka godzin. Warstwy ciasta powinny zmięknąć. Przed podaniem posypać wierzch cukrem pudrem i udekorować np. owocami
Dajana
d.silakowska@wp.p
Cupcakes z oranżadą i kremem maślanym
Na cupcakes (12 szt.) :
– 200g mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki oranżady w proszku
– 100 g cukru
– 150 ml oranżady
– 2 jaja
– 80 ml oleju
– barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Na krem maślany:
– 250 g masła
– 250 g cukru pudru
– 2 łyżki mleka/ wody
– 2 łyżki esencji waniliowej
– barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i oranżadę w proszku mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy oranżadę, jaja i olej.
2. Następnie do suchych składników przelewamy mokre i jeżeli chcemy dodajemy odrobinę barwnika spożywczego.
3. Mieszamy wszystko dość niezdarnie – im więcej grudek tym lepsze cupcakes.
4. Do foremki do cupcakes wkładamy jednorazowe foremki, albo smarujemy tłuszczem.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wypełniamy foremki ciastem do 3/4 wysokości.
6. Pieczemy przez około 25 minut.
Emilia
ilovefood03@gmail.com
W mojej rodzinie od wielu lat w drugi dzień świąt – śmigus-dyngus, na śniadanie pojawiają się Wielkanocne Judasze. Są do czeskie, wielkanocne przysmaki, ale na moim stole pojawiają się w wersji XL jako słodkie, miodowe bułki drożdżowe do śniadania. Wyśmienicie smakują z białym serem i dżemem pomarańczowym, konfitura z malin czy powidłami śliwkowymi. Doskonałe są też z masłem i szklanką mleka.
Składniki:
– 500g mąki poznańskiej typ 500
– 200-250ml mleka
– 30g drożdży
– 1 łyżka cukru
– 120g masła sklarowanego
– 2 żółtka
– 80g miodu
– starta skórka z pomarańczy
– szczypta soli
– miód do smarowania (około 1 łyżki)
Wykonanie:
Drożdże rozetrzyj z cukrem. Przełóż je do sporego naczynia z ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Wymieszaj. Odczekaj ok 15 minut aż rozczyn urośnie. W tym czasie roztop masło i wymieszaj je z miodem. Na stolnicę przesiej mąkę, pomarańczową skórkę, dodaj szczyptę soli, dwa żółtka, zarób nożem. Następnie dodaj mleko i rozczyn, wymieszaj nożem. Na końcu dodaj masło z miodem i wyrób ciasto. Zagniataj 5-10 minut porządnie wtłaczając powietrze. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczka i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Z ciasto podziel na 6-7 części, uformuj wałeczki i zwiń. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw na 10 minut. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut, na złoty kolor. Jeszcze ciepłe posmaruj miodem.
Zapomniałam o mailu, zakręcona dziś jakaś jestem 😛
PiernikowaChata@wp.pl
Pozdrawiam – Magda
Witam u mnie będą babeczki
SKŁADNIKI;
150 g masła
• 150 g czekolady (dowolnej, mlecznej, białej, ja użyłam gorzkiej)
• 300 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
• 1 szklanka (190 g) cukru
• 1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 2 duże jajka
• 170 ml mleka
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (u mnie góra i dół bez termoobiegu). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.
Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego).
Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 – 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.
Następnie wierzch muffnek ozdabiam zeloną masą , kolorową rurką – słodką wbijam tak żeby powstał koszyczek , a w środek wkładam jajeczka oraz zajączka z czekolady oczywiście w papierkach.
Sylwia
sniezynka1111@wp.pl
Kurczaczki drożdżowe
Składniki:
1/3 szkl cukru, 2 jaja, 1/5 kostki masła lub margaryny, ok. 1 szkl mleka, cukier waniliowy, ok. 1 szkl mąki, 1/2 kostki świeżych drożdży, rodzynki,szczypta soli, garść kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Przygotowanie:
Mleko podgrzać z margaryną na małym ogniu, po rozpuszczeniu wyłączyć i ostudzić. Drożdże wymieszać z solą i jajkami, dodać mąkę, a następnie mleko z masłem. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Dodać rodzynki i skórkę. Ostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki na muffinki wypełnionej kolorowymi papilotkami. Można zostawić do wyrośnięcia na 1/2h ale niekoniecznie. Piec w temperaturze ok. 200 stopni przez 20-25 minut. Wyjąć, ostudzić. Udekorować lukrem wymieszanym z żółtym barwnikiem spożywczym, nakleić oczy zrobione z marcepanu, masy cukrowej, albo białych drażetek (typu M&Ms) i dziobki z kandyzowanej skórki.
ZDJĘCIE: https://lh3.googleusercontent.com/-IcK9tYZldwU/UUlqWiZvB-I/AAAAAAAAGlM/_Zt1uNbGW84/s720/DSC_6264.JPG
Anna,
smyku1807@wp.pl
WAFLE
SKŁADNIKI:
* 1 szkl. mleka
* 1 kostka margaryny
* 1,5 szkl. cukru
* 2 szkl. mleka w proszku
* 2-3 łyżki kakao
Zagotować mleko z cukrem i margaryną, najlepiej na małym ogniu. Po rozpuszczeniu się margaryny i cukru oraz połączeniu wszystkich składników, stopniowo wsypywać sproszkowane mleko i kakao. Całość podgotować do zgęstnienia. Następnie przekładać masą wafle.
Do masy wg uznania można dodać drobno posiekane orzechy, wiórki, migdały. Ja osobiście robię masę bez dodatków i z podwójnej ilości składników.
Wafle staram się robić na każde święta i muszę się pochwalić, że jako pierwsze znikają ze stołu, jeśli chodzi o słodkości 😉 a jak ich nie zrobię to domownicy są mega zawiedzeni 😉
Beata
beata.naumczuk@gmail.com
ciasteczka są przeurocze, ale ja i tak nie mogę oderwać oczu od Twojego nowego baneru! i ten fartuszek <3
ściskam ciepło!
Asia
Cytrynowa strucla z twarogiem i kruszonką
Składniki na 2 duże strucle:
3 szklanki mąki pszennej chlebowej
pół szklanki letniej maślanki lub kefiru
2 duże jajka
3 czubate łyżki cukru
pół łyżeczki soli
4 łyżki masła, roztopionego (około 60 g)
1 opakowanie drożdży suchych (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
skórka otarta z 1 cytryny i sok z niej wyciśnięty
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).
Nadzienie z twarogu:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego
2 żółtka
1/2 – 2/3 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
50 g masła, w temperaturze pokojowej
skórka otarta z 2 cytryn
skórka kandyzowana z cytryny, ilość wedle uznania (niekoniecznie)
Przygotować nadzienie: wszystkie składniki włożyć do miski, rozgnieść (widelcem lub jak ja – tłuczkiem do ziemniaków) i wymieszać (nie ma konieczności mielenia twarożku, dobrze smakuje, jeśli są wyczuwalne grudki).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 35 cm, delikatnie podsypując mąką. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć połowę przygotowanego nadzienia, tylko na środku, wzdłuż dluższego boku. Ciasto zwinąć w roladę, składając na 3 części (pierwszą, dolną częścią ciasta przykrywamy część wysmarowaną nadzieniem, następnie składamy raz jeszcze, zwijając jak roladę; boki podkładamy pod spód).
Cytrynowa strucla z twarogiem i kruszonką
Cytrynowa strucla z twarogiem i kruszonką
Gotowe strucle ułożyć na blaszce (27 x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Pomiędzy struclami położyć również papier do pieczenia, by się nie zetknęły poczas pieczenia (najlepiej zwinąć go w rolkę). Przed samym pieczeniem strucle naciąć wzdłuż ostrym nożem, prawie do samej blaszki (nie przecinając końców strucli, należy zostawić około 5 cm z każdej strony nie rozcięte), posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 minut, do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach przełożyć na kratkę, wystudzić.
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki pszennej
50 g cukru z wanilią*
60 g masła, roztopionego
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować je w kruszonkę.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.
Smacznego 🙂
* jeśli nie posiadacie cukru z prawdziwą wanilią, można ją zastąpić 8 g cukru wanilinowego
UWAGA: strucle można również upiec w keksówce, by zbyt dużo 'nie rozjechały' się na boki.
nutinka112@gmail.com
a u mnie będzie przepyszne TIRAMISU, w wersji innej niż zwykle 🙂
SKŁADNIKI
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
10 g żelatyny
6 żółtek
6 łyżek cukru
800 g serka mascarpone
200 g śmietany kremówki
Ponadto:
2 filiżanki zimnej kawy espresso
40 ml koniaku
kakao niesłodzone do posypania
blaszka ok 25×35 cm
Przygotowanie:
Ciasto:
Jajka utrzeć z cukrem.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem, obsypanej mąką prostokątnej formy.
Piec w temp. 180 C około 30-40 minut.
Po wyjęciu z formy ciasto odwrócić do góry dnem, lekko obciążając.
Masa serowa:
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać, aby się rozpuściła.
Żółtka utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po łyżce serek i żelatynę, wymieszać.
Połączyć z ubitą śmietaną.
Tiramisu:
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części.
Kawę wymieszać z koniakiem.
Krem podzielić na 3 części.
Dolny płat biszkoptu polać kawą, posmarować częścią kremu.
Przykryć drugą częścią biszkoptu i czynność powtarzać, aż ostatni płat ciasta będzie na wierzchu.
Pozostały krem umieścić w szprycy lub płóciennym woreczku ze ściętym rogiem i wyciskać na ciasto ozdobne kleksy z kremu, bądź zwyczajnie rozsmarować krem na wierzchu.
Posypać kakao.
Polecam, jest przepyszne 🙂
Asia
asie5@op.pl
http://www.slodkiblog.blogspot.com
witaj
na stole w tym roku pojawią sie u mnie 4 ciasta ale jedno jest szczególnie warte uwagi
SŁONECZNIKOWIEC
idealny na specjalne okazje ponieważ jest dość czaso i praco chłonny :O)
Ciasto
4 jaja
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
3/4 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek lodowatej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
Krem
3 szklanki mleka
3 opakowania budyniu waniliowego
200 gram margaryny(np Kasia)
1/3 szklanki cukru
Słonecznik
30 dag slonecznika łuskanego
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
2 łyżki masła
Wykonanie proponuje zacząć od słonecznika
Wszystkie składniki dać na patelnie, smażyć aż wyparuje płyn,a z reszty zrobi sie skarmelizowany słonecznik. Radzę nie podjadać jest pyszny ale bardzo gorący! Po usmażeniu wyłożyć na tace pokrytą papierem do pieczenia, wystudzić i połamać na drobne kawałeczki
Wykonanie ciasta
Żółtka z wodą,połową cukru zmiksować na biało.
Białka z solą ubić na sztywna pianę. Dodać cukier i dalej miksować.
Pianę z białek dodać do masy z żółtek i dokładnie wymieszać łyżką.
Mąkę, kakao i proszek przesiać i dodąć do masy jajeczne i dokładnie lecz ostroznie aby masa nie opadła wymieszać łyżką.
Wyłożyć na blache wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach, po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty(biszkopt jest delikatny wiec radze to robić bardzo ostrym nożem)
Wykonanie kremu
Z mleka i budyniu ugotować…budyń. Wystudzić go pod przykryciem z folii spożywczej aby na górze nie zrobił sie kożuch.
Margaryne zmiksować z cukrem i dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Po uzyskaniu puszystego kremu wmieszać łyżką 2/3 zimnego i połamanego słonecznika.
Wystudzony i przekrojony biszkopt przełożyć kremem. Górę ciasta polać gorącą polewą czekoladową i posypać resztą słonecznika.
Wstawić na noc do lodówki.
POZDRAWIAM
Olcia
oluska86@interia.pl
Babeczkowy tort budyniowy.
Ponieważ jestem miłośniczką muffinek i odwieczną fanką napoleonki postanowiłam kiedyś połączyć te dwie przyjemności:)
Nie potrafię zrobić samodzielnie ciasta francuskiego (jestem początkującym 'cukiernikiem' i nie zapędzam się w nieznane i trudne tereny;) ), stąd też posługuję się tym ze sklepu.
Przygotowuję masę:
Potrzebuję 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 4 średnie żółtka, karton mleka, kostkę masła i dowolny aromat, ja zazwyczaj używam cytrynowego.Żółtka uciera się z cukrem i z mąką, niecałą szklankę zimnego mleka powoli wlewamy, a resztę gotujemy z masłem i aromatem. 'żółtkową pacię' wlewamy do mleka, ale nie za gwałtownie i dalej gotujemy, aż nabierze to konsystencji budyniu. Wylewamy na spód z ciasta francuskiego.
Przygotowujemy muffinki, z jak najmniejszych foremek.
Składniki (na około 25 sztuk)
pół kostki masła, 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, pół szklanki cukru (daję zwykle jeszcze mniej, żeby nie było za słodko), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklankę mleka, jajko, garść rodzynek, kilka łyżek kakao.
Masło rozpuszczamy. Składniki sypkie łączymy. Dodajemy masło i delikatnie łączymy, grudki są wielce wskazane:) Pieczemy 20 minut w 200 st.
Po upieczeniu układamy babeczki na masie 'napoleonkowej'. Oprószamy cukrem pudrem i posypujemy płatkami migdałów i drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
Można to oczywiście przygotować w formie prostokątnej, czyli na blasze.
Ale w tortownicy to wygląda ładniej;)
Pozdrawiam wiosennie,
kalvai.agata@gmail.com
agateq.
U MNIE BABKA MRÓWKOWA:
Składniki;
4 jaja
kostka masła
1,5 szkl mąki
1 szkl cukru
1 szkl maku
1 szkl mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier;
1 białko
1 szkl cukru pudru
1 łyżka oleju
kilka kropel aromatu cytrynowego
Wszystkie składniki(prócz maku), wymieszać na jednolitą mase , najlepiej mikserem. Do masy dodac mak, wymieszac łyżką. Ciasto przelać do formy "babki" i wstawic do nagrzanego iekarnika na ok 1 godzine, piec w 170'C .Przygotowac lukier;białko utrzec ręcznie z cukrem pudrem, jak uzyskamy jednolitą konsystencje dodac olej i aromat. Po upieczeniu babke udekorować lukrem.
Przepis jest bardzo prosty i szybki, a babka mmm pycha, zresztą ocenić trzeba samemu.
Pozdrawiam
Sylwia , mój @ to;
sylwus232@wp.pl
Babka mrówkowa
skladniki;
4 jaja
1 kostka masła roślinnego
1,5 szkl mąki
1 szkl cukru
1 szkl mleka
1 szkl maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier;
1 białko
1 szkl cukru pudru
1 łyżka oleju
kilka kropel aromatu cytrynowego
Wszystkie składniki (procz maku) miksujemy ze sobą do jednolitej konsystencji. Dodajemy nastepnie mak i mieszamy. Ciasto przelewamy do formy "baby" i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170'C przez 1godzine. Sprawdzamy patyczkiem, jesli jest przepieczona to wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy lukier; białko ucieramy z pudrem, najlepiej łyżką, gdy będzie jednolity dodajemy olej i aromat. wystudzzoną babke dekorujemy lukrem. I odstawiamy aby zastygnął. Przepis jest bardzo prosty,a babka znakomita i przepyszna.W świątecznej bieganinie, można ją szybko zrobić.
Pozdrawiam
sylwus232@wp.pl
Sylwia
Popisowym daniem, które umila nam każdą Wielkanoc są kolorowe pisanki na słodko 😉
Składniki:
mąka [3 szklanki]
cukier puder [1 szklanka]
jajka [2 szt.]
margaryna [0.5 kostki]
smalec [0.5 kostki]
proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
MASA: margaryna [1.5 kostki]
mleko [0.5 l]
budyń śmietankowy [2 op.]
cukier [0.5 szklanki]
dekoracje
migdały
czekolada mleczna
posypka kolorowa
Składniki łączymy ze sobą, zagniatamy, wałkujemy na cienkie placki. Foremki wylepiamy ciastem i pieczemy na złoto.
Wykonanie masy
1 szklankę mleka zagotować z cukrem, w drugiej rozprowadzić 2 budynie, ugotować i wystudzić.
Margarynę utrzeć do białości, dodawać małymi porcjami wystudzony budyń i dalej ucierać.
Upieczone połówki napełniać masą, wkładać do środka migdał i składać po 2 razem aby powstało jajeczko. Moczyć w czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej, a następnie obtaczać w kolorowych posypkach. Do środka można tez włożyć orzech, a obtoczone w wiórkach kokosowych również smakują wyśmienicie.
Sylwia
xxsylviaxx@wp.pl