Słodki.
Syrop miętowy
szklanka ubitych świeżych liści mięty
szklanka cukru
2 szklanki wody
Cukier rozpuścić w wodzie gotując.
Jak się rozpuści dodać miętę i gotować aż syrop zgęstnieje.
Przed przelaniem do słoiczka pozbywamy się liści odcedzając przez gazę lub sito o drobnych oczkach.
Syrop przechowywać w lodówce.
Przed przelaniem do słoiczka pozbywamy się liści odcedzając przez gazę lub sito o drobnych oczkach.
Syrop przechowywać w lodówce.
a tutaj link do wywiadu ze mną klik
Oh cudowny przepis, jak wrócę z urlopu biorę się za produkcję 🙂
ciekawy 🙂
Robiłam ostatnio syrop. Idealny do herbaty 🙂
Syropu jeszcze nie robiłam. Jak długo można go przechowywać? Do ciast najczęściej używam przemielonych, świeżych liści mięty.
miesiąc w lodówce
Nigdy nie robiłam jeszcze takiego syropu. Żadnego. A przydałby się, oj tak…
Ale pycha 😉
Do czego go wykorzystujesz?
Dosładzam nim herbatę, polewam placuszki i lody 🙂
Kurna! Czy Ty zawsze musisz takiego smaka mi zrobić? 🙂
o matko pysiunio! mama ma tyle mięty w ogródku, muszę jej podsunąć ten pomysł!
Syrop faktycznie świetny! Mój luby uwielbia taki do kawy, muszę mu podrzucić ten przepis. No i wywiad również ciekawy 🙂
Szkoda ,że tak pózno ,bo wyskubałam wszystkie działkowe listki mięty
wiesz, że ja dzisiaj też zrobiłam:)))) ale zbieg okoliczności. a później polałam nim moje lody jogurtowe. obłęd!!!!:)
Super! Czekałam na ten przepis 😀 Muszę zrobić 🙂
Mniam,mniam…..zrobi się 😀
Musi być bardzo dobry. Uwielbiam świeżą miętę;)
Dusiu, jakie znowu masz piękne zdjęcia w nagłówku!
nie wiem czy by mi posmakowal ;p
to jest bardzo fajne! takie coś do herbatki albo do naleśnika…mmm
mmm taki syrop to bajka! do mojito jak znalazł 😀
Ale mi teraz narobiłaś ochoty na mojito z takim syropem 🙂
super.. uwielbiam takie smakowite dodatki 🙂
Dodałam do listy przepisów do wypróbowania 🙂
Chyba Durszlak zwariował, bo dopiero dziś wszedł Twój przepis na syrop miętowy :/
Ostatnio miałam wysyp mięty i nie wiedząc, co z nią zrobić postanowiłam przygotować miętową oliwę- jeszcze 2-3 dni i do sałatek będzie jak znalazł. Przy następnym urodzaju, muszę przygotować taki syrop- będzie idealny nie tylko do herbaty czy drinków, ale i deserów… Mmmm, teraz mi smaka narobiłaś:)
a ja właśnie skończyłam robić syrop z pigwy 🙂
A ja nie wiedizałam co zrobić z moją mięta 🙂 Szkoda tylko ,że tak krótko go można trzymać 🙁
Nie no i tak się na niego skuszę 😛 Idę zrywać mięte 😉
a ile mniej więcej trzeba gotować taki syropik?
koło 15minut
Do gotowania dodaję wyciśnięty sok z cytryny, (do smaku).
Gorący syrop rozlewam do butelek (do wysokości ok. 0,5 cm poniżej zakrętki), szybko zakręcam, nie pasteryzuję. Przechowuje się doskonale do następnego roku – do następnych zbiorów mięty.
przechowuje się idealnie