Słodki.
Syrop miętowy
szklanka ubitych świeżych liści mięty
szklanka cukru
2 szklanki wody
Cukier rozpuścić w wodzie gotując.
Jak się rozpuści dodać miętę i gotować aż syrop zgęstnieje.
Przed przelaniem do słoiczka pozbywamy się liści odcedzając przez gazę lub sito o drobnych oczkach.
Syrop przechowywać w lodówce.


a tutaj link do wywiadu ze mną klik

32 Replies to “Syrop mietowy.”

  1. Kulinarna Ja says: 22 września 2012 at 09:26

    Oh cudowny przepis, jak wrócę z urlopu biorę się za produkcję 🙂

  2. Zjedz Ze Smakiem says: 22 września 2012 at 09:53

    Robiłam ostatnio syrop. Idealny do herbaty 🙂

  3. Magda says: 22 września 2012 at 10:09

    Syropu jeszcze nie robiłam. Jak długo można go przechowywać? Do ciast najczęściej używam przemielonych, świeżych liści mięty.

    1. Dusia says: 22 września 2012 at 10:26

      miesiąc w lodówce

  4. whiness says: 22 września 2012 at 10:14

    Nigdy nie robiłam jeszcze takiego syropu. Żadnego. A przydałby się, oj tak…

  5. Andźka says: 22 września 2012 at 10:58

    Do czego go wykorzystujesz?

    1. Dusia says: 22 września 2012 at 11:06

      Dosładzam nim herbatę, polewam placuszki i lody 🙂

    2. Andźka says: 22 września 2012 at 11:45

      Kurna! Czy Ty zawsze musisz takiego smaka mi zrobić? 🙂

  6. wegetari-anka says: 22 września 2012 at 11:24

    o matko pysiunio! mama ma tyle mięty w ogródku, muszę jej podsunąć ten pomysł!

  7. Katarzyna Kania says: 22 września 2012 at 15:33

    Syrop faktycznie świetny! Mój luby uwielbia taki do kawy, muszę mu podrzucić ten przepis. No i wywiad również ciekawy 🙂

  8. lutka40 says: 22 września 2012 at 17:12

    Szkoda ,że tak pózno ,bo wyskubałam wszystkie działkowe listki mięty

  9. manufaktura ciastek says: 22 września 2012 at 17:41

    wiesz, że ja dzisiaj też zrobiłam:)))) ale zbieg okoliczności. a później polałam nim moje lody jogurtowe. obłęd!!!!:)

  10. gosijka says: 22 września 2012 at 17:43

    Super! Czekałam na ten przepis 😀 Muszę zrobić 🙂

  11. Wioletta Z says: 22 września 2012 at 17:51

    Mniam,mniam…..zrobi się 😀

  12. GoodForYouDP says: 22 września 2012 at 18:02

    Musi być bardzo dobry. Uwielbiam świeżą miętę;)

  13. Karmel-itka. says: 22 września 2012 at 20:26

    Dusiu, jakie znowu masz piękne zdjęcia w nagłówku!

  14. pasjonatka says: 22 września 2012 at 20:31

    nie wiem czy by mi posmakowal ;p

  15. Elficzna says: 22 września 2012 at 22:04

    to jest bardzo fajne! takie coś do herbatki albo do naleśnika…mmm

  16. Emcia Pichci! says: 23 września 2012 at 08:07

    mmm taki syrop to bajka! do mojito jak znalazł 😀

    1. Tomek gotuje says: 23 września 2012 at 13:57

      Ale mi teraz narobiłaś ochoty na mojito z takim syropem 🙂

  17. Shyfull says: 23 września 2012 at 17:25

    super.. uwielbiam takie smakowite dodatki 🙂

  18. Anonimowy says: 23 września 2012 at 18:37

    Dodałam do listy przepisów do wypróbowania 🙂

  19. gosijka says: 24 września 2012 at 06:46

    Chyba Durszlak zwariował, bo dopiero dziś wszedł Twój przepis na syrop miętowy :/

  20. BernadettaP says: 24 września 2012 at 07:25

    Ostatnio miałam wysyp mięty i nie wiedząc, co z nią zrobić postanowiłam przygotować miętową oliwę- jeszcze 2-3 dni i do sałatek będzie jak znalazł. Przy następnym urodzaju, muszę przygotować taki syrop- będzie idealny nie tylko do herbaty czy drinków, ale i deserów… Mmmm, teraz mi smaka narobiłaś:)

  21. helutkowa says: 24 września 2012 at 17:09

    a ja właśnie skończyłam robić syrop z pigwy 🙂

  22. frambuesa says: 25 września 2012 at 07:40

    A ja nie wiedizałam co zrobić z moją mięta 🙂 Szkoda tylko ,że tak krótko go można trzymać 🙁

    1. frambuesa says: 25 września 2012 at 07:42

      Nie no i tak się na niego skuszę 😛 Idę zrywać mięte 😉

  23. Anonimowy says: 25 września 2012 at 18:04

    a ile mniej więcej trzeba gotować taki syropik?

  24. Anonimowy says: 14 czerwca 2016 at 22:47

    Do gotowania dodaję wyciśnięty sok z cytryny, (do smaku).
    Gorący syrop rozlewam do butelek (do wysokości ok. 0,5 cm poniżej zakrętki), szybko zakręcam, nie pasteryzuję. Przechowuje się doskonale do następnego roku – do następnych zbiorów mięty.

    przechowuje się idealnie

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.