Czuję każdy mięsień.
Pracują.
Jest dobrze.
Chcę więcej.

Szparagi z masłem czosnkowym
500g białych szparagów
80g masła
3 ząbki czosnku
duża szczypta soli
Szparagi obrać obieraczką z zewnętrznej pokrywy.
Gotować w osolonej wodzie przez ok.20 minut (moim wystarczyło 12 minut) aż główki staną się miękkie.
Na patelni roztopić masło.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.
Gotowe szparagi wymieszać w masełku, albo podawać polane takim masełkiem.
I choć szparag mnie nie przekonał to godny z niego model:)

22 Replies to “Szparagi z masłem czosnkowym.”

  1. Domi w kuchni says: 27 maja 2012 at 09:35

    Spróbuj wersji z zielonymi szparagami, skoro mówisz, że są lepsze :))
    Dzieki za wypróbowanie przepisu, a zdjęcia piękne 🙂

  2. kawa-u-bet says: 27 maja 2012 at 09:35

    ja do tej pory nie wierzę,że prowadzę kulinarnego bloga około rok i nie jadłam nigdy szparagów ;/

  3. Patyska says: 27 maja 2012 at 09:41

    Szparagi pycha 🙂 Ale my zawsze zielone, bo mi się białych nie bardzo chce obierać.

  4. świeże jeżyny says: 27 maja 2012 at 09:47

    Z takim masełkiem to muszą być pyszne 🙂

  5. Gosia says: 27 maja 2012 at 10:14

    ja tym razem kupiłam zielone i spróbuję je zrobić na parze – zobaczymy co z tego wyjdzie

  6. asieja says: 27 maja 2012 at 10:15

    nigdy nie zachwycały mnie szparagi.. no chyba, że w pewnej zupie. ale dobrze wiedzieć, że już to ten czas, gdy się pojawiają na targu.

  7. AnnaA-G says: 27 maja 2012 at 10:24

    z masełkiem czosnkowym, pycha!!!:)

  8. Pychotka. says: 27 maja 2012 at 11:48

    Nigdy nie jadłam szparagów 😀 dlatego muszę spróbować. Wygląda smakowicie,
    uwielbiam wszystko co czosnkowe 🙂

  9. Madleine says: 27 maja 2012 at 12:34

    kocham szparagi 🙂 Ale sos czosnkowy juz mniej wiec chyba zostane przy holenderskim 🙂

  10. Gosia says: 27 maja 2012 at 13:46

    muszą być naprawdę pyszne

  11. Bee says: 27 maja 2012 at 15:48

    A mnie właśnie w tym roku po raz pierwszy szparagi przekonały. wydaje mi sie ze w wersji z takim masłem musza byc pyszne 😉

  12. blog okularnicy says: 27 maja 2012 at 16:22

    uwielbiam i białe i zielone i w zupie i w całości 🙂

  13. Kamila says: 27 maja 2012 at 20:25

    Tak lubię 🙂

  14. marta-gotuje.pl says: 27 maja 2012 at 20:29

    Ze szparagami miałam do tej pory mało do czynienia, muszę się poprawić:D

  15. pasjonatka says: 27 maja 2012 at 20:31

    chyba nigdy nie kupie szparagow w koncu ;p

  16. Karolina says: 27 maja 2012 at 22:06

    z masłem czosnkowym jeszcze nie próbowałam, ale brzmi zachęcająco:)

  17. Madame Edith says: 28 maja 2012 at 05:06

    Wyglądają bardzo, bardzo apetycznie jak na białe szparagi.
    Wczoraj robiłam krem z białych szparagów i wyszedł pierwsza klasa, ale był robiony z dużo brzydszych kłączy. A te Twoje są naprawdę zacnej urody 🙂

    Z pozdrowieniami,
    Edith

  18. Ivka says: 28 maja 2012 at 08:32

    Prosto, ale jakże smacznie:)

  19. alucha says: 28 maja 2012 at 09:22

    Ja szparagmi mogę się zajadać i zajadać ;), a z czosnkiem nie jadłam – chyba to byłby zbyt intensywny dodatek. Za bardzo lubię smak szparaga 😉
    Pozdrawiam!

  20. Anonimowy says: 29 maja 2012 at 05:38

    Właściwie… to jeszcze nigdy nie jadłam białych szparagów…

  21. burczymiwbrzuchu says: 29 maja 2012 at 18:44

    Wyrafinowana prostota, zdecydowanie to lubię 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.