Kiedy miałam w lodówce trochę kostek twarogu to pomyślałam „a gdyby tak zrobić tartę z nadzieniem z twarogu”… I właśnie tak powstałao kruche ciasto z nadzieniem twarogowym, czyli tarta sernikowa ze śliwkami. Pyszne jesienne ciasto.
Tarta sernikowa ze śliwkami

składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1-2 łyżki śmietany, jogurtu lub zimnej wody
masa sernikowa:
- 500 g twarogu tłustego (polecam śmietankowy ze Strzałkowa)
- 5 łyżek cukru + łyżka cukru waniliowego
- budyń śmietankowy z cukrem
- jajko
- śliwki 300 g około
- cukier perlisty do posypania
Zagnieść składniki na ciasto – mąkę rozetrzeć w maśle, dodać jajko, cukier puder szczyptę soli, łyżkę zimnej wody i zagnieść na elastyczne ciasto (jeśli będzie za suche dodać jeszcze jedną łyżkę wody). Formę na tartę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (jeżeli zostaje mi kruche ciasto to zawsze je mrożę). Włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto na tartę nakłuć widelcem, aby nie wyrastało, wyłożyć folią aluminiową z wierzchu i rozsypać monety lub fasolę. Piec w temp. 180 st.C. przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i zdjąć folię z obciążeniem.
Kiedy tarta się piecze przygotować masę sernikową. Twaróg wymieszać z cukrami, budyniem i jajkiem. Masę wyłożyć na podpieczoną tartę, a na wierzch masy poukładać połówki śliwek, które posypać cukrem perlistym. Piec ciasto przez kolejne 20-30 minut aż się zrumieni. Po tym czasie wyjąć ciasto i zostawić do ostudzenia.

