Przygotowywanie letnich ciast sprawia wiele przyjemności, w szczególności, kiedy używa się owoców i można bezkarnie je podkradać. Tarta z malinami i mascarpone bez pieczenia jest całkiem łatwa do zrobienia, a w smaku to bajka dla zmysłów. Pięknie wygląda i wyjątkowo pysznie smakuje. Zainspirował mnie przepis na tartę z malinami i mascarpone prosto z Lidla. Inne ciasta bez pieczenia:
Tarta z malinami i mascarpone bez pieczenia
210 g ciasteczek owsianych
60 g masła miękkiego
łyżka żelatyny
50 ml wody
500 g mascarpone
200 g cukru pudru
400 ml śmietanki kremówki 30%
duże opakowanie malin
mięta
Ciasteczka rozkruszyć w rozdrabniaczu blendera albo utłuc tłuczkiem na pył.
Wymieszać z masłem, odstawić do lodówki na 15-30 minut do połączenia.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wylepić ciasteczkową masą, włożyć do lodówki.
Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia.
Śmietankę ubić z połową cukru na sztywno, a drugą połowę cukru wymieszać z mascarpone.
Żelatynę podgrzać np. w mikrofalówce, troszkę wystudzić, a następnie wlać do mascarpone i wymieszać.
Połączyć śmietankę z mascarpone.
Gotową masę wylać na wylepiony spód formy.
Wygładzić powierzchnię masy, a następnie układać maliny i miętę.
Pięknie wygląda! 🙂
Cudne!
Uwielbiam tarty wszelkiego rodzaju, właśnie przymierzałam się do zrobienia z mascarpone, może wykorzystam Twój przepis, bo ciasto wygląda cudnie:)