Uwielbiam dobrego tatara zjeść na przystawkę w restauracji, jadłam już go w wielu modyfikacjach wersjach, także w molekularnych formach. Najważniejsze jest znalezienie ulubionych dodatków, a te klasyczne to ogórki kiszone i świeża cebula. Jak jesteście pewni pochodzenia i jakości to warto jeść tatar z żółtkiem, bo to pełne dopełnienie.
Tatar przepis
150-200 g polędwicy wołowej
czerwona cebula
duży ogórek kiszony
kapary
oliwa
krem balsamiczny
żółtko
pieczywo do podania
sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
Oczyścić wołowinę i zmielić w maszynce lub drobno posiekać.
Mięso wymieszać z odrobiną oliwy, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Na talerzu wyłożyć mięso w formie okręgu, zrobić w nim niewielkie wgłębienie, w którym podać żółtko.
W otoczeniu podać posiekaną cebulę i ogórki oraz kapary.
Całość posypać pieprzem i skropić oliwą oraz kremem balsamicznym.
Od zawsze boje się Tatarów – zbyt dużo sobie wyobrażam 😉 uroki studiowania Technologii Żywności
Witam w kuchennych rewolucjach Magda Gessler odwiedzając restauracje "Kuchnia i wino", dostaje tatar w którym brakuje jednego składnika – a mianowicie wody, Pani Magda uważa że dzięki temu tatar jest bardziej miekki i delikatny. Pozdrawiam
każdy robi tak jak mu smakuje:)