image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Uwielbiam dobrego tatara zjeść na przystawkę w restauracji, jadłam już go w wielu modyfikacjach wersjach, także w molekularnych formach. Najważniejsze jest znalezienie ulubionych dodatków, a te klasyczne to ogórki kiszone i świeża cebula. Jak jesteście pewni pochodzenia i jakości to warto jeść tatar z żółtkiem, bo to pełne dopełnienie. 
Tatar przepis
przepis na tatar

150-200 g polędwicy wołowej
czerwona cebula
duży ogórek kiszony
kapary
oliwa
krem balsamiczny
żółtko
pieczywo do podania
sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
Oczyścić wołowinę i zmielić w maszynce lub drobno posiekać.
Mięso wymieszać z odrobiną oliwy, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Na talerzu wyłożyć mięso w formie okręgu, zrobić w nim niewielkie wgłębienie, w którym podać żółtko.
W otoczeniu podać posiekaną cebulę i ogórki oraz kapary.
Całość posypać pieprzem i skropić oliwą oraz kremem balsamicznym.
tatar przepis

3 Replies to “Tatar przepis”

  1. Asia Hadzik says: 26 września 2015 at 07:39

    Od zawsze boje się Tatarów – zbyt dużo sobie wyobrażam 😉 uroki studiowania Technologii Żywności

  2. Anonimowy says: 26 września 2015 at 16:34

    Witam w kuchennych rewolucjach Magda Gessler odwiedzając restauracje "Kuchnia i wino", dostaje tatar w którym brakuje jednego składnika – a mianowicie wody, Pani Magda uważa że dzięki temu tatar jest bardziej miekki i delikatny. Pozdrawiam

    1. Dusia says: 26 września 2015 at 16:53

      każdy robi tak jak mu smakuje:)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.