Kiedy mój kochany Paweł dostarczył mi świeżo uwędzonego pstrąga tęczowego prosto od rybaków z Gdyni Orłowa to od razu wiedziałam, że muszę przygotować coś specjalnego. Przypomniałam sobie, że kiedyś jadłam w restauracji Mariaszek pysznego tatara i szybko postanowiłam wyczarować coś podobnego. 
Tatar z wędzonego pstrąga
tatar z pstrąga, tatar z ryby, tatar z ryby wędzonej, tatar rybny, tatar z weszonego pstraga

kawałek wędzonego pstrąga ok. 200 g
szalotka
łyżka soku z cytryny
łyżka oliwy
garść natki pietruszki
sól
kolorowy pieprz
Z pstrąga ostrożnie wyjąć ości i posiekać go drobno. 
Szalotkę pokroić w małą kosteczkę, natkę posiekać.
Rybę wymieszać z szalotką, natką pietruszki, sokiem z cytryny i oliwą.
Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Wymieszany tatr przełożyć do obręczy na talerzu, uklepać lekko – można schłodzić chwilę w lodówce.
Zdjąć obręcz i podawać z pieczywem (można też z cytryną).

tatar z pstrąga, tatar z ryby, tatar z ryby wędzonej, tatar rybny, tatar z weszonego pstraga

tatar z pstrąga, tatar z ryby, tatar z ryby wędzonej, tatar rybny, tatar z weszonego pstraga

3 Replies to “Tatar z wędzonego pstrąga”

  1. Ja says: 11 czerwca 2022 at 16:07

    Przepis fajny, ale cała reszta to straszne bzdury. „Świeży pstrąg prosto od rybaków z Gdyni Orłowa” o kurde jaki cringe 🤣 Pstrąg to jest ryba słodkowodna, wypadałoby to wiedzieć a nie kity wciskać 🤣🤣🤣

    1. Dusia says: 14 czerwca 2022 at 21:57

      czytanie ze zrozumieniem – świeżo uwędzony, ryby mają też od dostawców z naszego regionu

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.