image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Jakiś czas temu dostałam do przetestowania nowy produkt Dr. Oetker, czyli kolorowe barwniki spożywcze w żelu. Do wyboru mamy 4 kolory: czerwony, żółty, zielony i niebieski, które można łączyć ze sobą i otrzymać inne kolory. Barwniki zapakowane są w niewielkie tubki, z których produkt łatwo można dozować. Barwniki Dr. Oetker są termostabilne, dlatego można je dodawać nie tylko do kremów, ale także do pieczenia ciast. Kolory są ładne, choć trzeba barwnika dużo więcej użyć niż w przypadku barwników spożywcze, które do tej pory stosowałam. Bardzo się cieszę, że firma wypuściła jako pierwsza barwniki dostępne w sklepach stacjonarnych. 
Tęczowa panna cotta
tęczowa panna cotta, panna cotta kolorowa, panna cotta barwniki, barwniki dr oetker

4 x 1/3 szklanki śmietanki 30%
4 x 1/3 szklanki mleka
4 x łyżeczka cukru
4 x pół łyżeczki żelatyny
4 tubki barwników spożywczych w kolorze czerwonym, niebieskim, żółtym i zielonym
kolorowa cukrowa posypka
Przygotowanie rozpocząć od zagotowania 1/3 szklanki śmietanki i 1/3 szklanki mleka z łyżeczką cukru.
Odstawić z palnika, dodać pół łyżeczki żelatyny, porządnie rozmieszać i dodać pół tubki pierwszego barwnika (u mnie niebieski). 
Masę wylać na dno słoiczka, pucharku czy kieliszka i zostawić do stężenia, na minimum godzinę.
Przygotować kolejną warstwę, analogicznie do pierwszej – jeśli jest już gotowa, zostawić trochę do wystudzenia (nie może być ciepła, bo rozpuści potem nam już stężałą pierwszą warstwę), a potem wlać do słoiczka.
Powtórzyć czynność aż do uzyskania 4 warstw.
Wierzch można posypać cukrową posypką.

19 Replies to “Tęczowa panna cotta”

  1. Natalie says: 7 grudnia 2013 at 12:43

    Niesamowita ! Taka bajkowa 🙂

  2. Marta says: 7 grudnia 2013 at 12:45

    taki śliczny słoiczek 🙂 aż by się chciało tam łyżeczkę do środka wbić i spróbować !

  3. Pogodynka says: 7 grudnia 2013 at 12:49

    Kochana, niestety zielony nie jest kolorem podstawowym. Kolor zielony otrzymamy z połączenia niebieskiego i żółtego. 😉

    1. Dusia says: 7 grudnia 2013 at 12:56

      Chociaż bardziej chodziło mi o podstawę w działanie kulinarnym, ale zmieniam by nikogo w błąd nie wprowadzać

  4. Justyna Żak says: 7 grudnia 2013 at 15:51

    jaka rewelacja:D:D świetnie wygląda:)

  5. Majana says: 7 grudnia 2013 at 17:12

    Pięknie pastelowa 🙂

  6. whiness says: 7 grudnia 2013 at 17:23

    Wygląda wręcz obrazkowo 🙂

  7. BERY says: 7 grudnia 2013 at 17:25

    jestes moim guru kuchennym !

  8. Barbarella says: 7 grudnia 2013 at 19:19

    Śliczny, bajkowy słoiczek 🙂

  9. ROKSI says: 7 grudnia 2013 at 19:56

    wygląda świetnie:D

  10. Anonimowy says: 7 grudnia 2013 at 21:32

    Wyglada bajecznie , ale jakoś nigdy nie odważyłam się zjeśc niczego co było az tak niebieskie bądż żółte, nie wiem dlaczego ale moje komórki nerwowe nie kojarzą tych kolorów z jedzeniem 🙂 Dziecku tez nie mialabym odwagi tego podać, ale wizualnie baprawdę piękne. Brawo

    1. Dusia says: 7 grudnia 2013 at 21:44

      Faktycznie niektórzy mają z tym opory, ale mnie nie rusza zupełnie – z jeszcze większą frajdę zjadam kolorowe cuda, a dzieci uwielbiają kolorki. Barwniki nie mają znaczącego wpływu na zdrowie, więc nie trzeba się bać 🙂
      Pozdrawiam ciepło

  11. gin says: 7 grudnia 2013 at 21:58

    Wygląda bajecznie w tych pastelowych kolorach 🙂
    Tak wiosennie 🙂

  12. Marzena says: 7 grudnia 2013 at 22:03

    jak cudnie wygląda:-))

  13. kulinarne-smaki says: 8 grudnia 2013 at 00:16

    Totalnie w Twoich kolorach. Smakowicie wygląda takie połączenie

  14. teenager ;) says: 8 grudnia 2013 at 04:27

    prześlicznie się prezentuje, tak bajkowo 🙂

  15. Aneta Przywecka says: 8 grudnia 2013 at 17:50

    Wygląda na prawdę bajecznie 🙂

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.