Dzisiaj przygotowałam dla Was zestawienie top 5 nowych restauracji w Trójmieście, które otworzyły się w 2014 roku i wywarły na mnie wrażenie. W tych lokalach serwowane są pyszności, sama idea jest ciekawa i wnętrza przypadły mi do gustu. Top 5 to najciekawsze miejsca, które trzeba odwiedzić.
1. Czerwony Piec w Gdyni – dwupoziomowy lokal z wielkim czerwonym, kaflowym piecem, w którym wypiekane są obłędnie dobre pizze w stylu włoskim z najwyższej jakości składnikami w bardzo przystępnych cenach. Codziennie nowa pizza dnia, smaczne włoskie przystawki i włoskie wino.
2. Szafarnia 10 w Gdańsku – prestiżowa restauracja wysokiej klasy z autorskim menu z widokiem na to, co najpiękniejsze w Gdańsku. Dania pięknie się prezentują i są niebywale smaczne, koniecznie spróbujcie krewetek – najlepsze, jakie jadłam. Ceny są wysokie, ale warto wpaść choćby na deser, na pewno będziecie oczarowani.
3. OtwARTa w Gdańsku – lokal nie istnieje jeszcze nawet miesiąc, a już zaskoczył swoją otwartością na gości kochających jeść zdrowo i smaczne. Miejsce dedykowane wegetarianom, weganom i bezglutenowcom. Tutaj jest nie tylko pysznie, ale też artystycznie, bo sztuka jest na wyciągnięcie ręki. Coś czuję, że zaskoczy nas OtwARTa jeszcze nie raz.
4. Kropka w Gdyni – nowy wymiar zapiekanek, który odmienił fastfooda w slowfood. Małe bistro z dużym designem i najlepszymi zapiekankami pod słońcem z domowym ketchupem i innymi sosami przygotowywanymi na miejscu.
5. Bubbleology Gdańsk/Gdynia – bąbelkowa herbata brzmi interesująca? To koniecznie spróbujcie i dajcie się wciągnąć w tysiące kombinacji smakowych. Mleczna lub owocowa herbata z dodatkiem kuleczek tapioki latem ugasi Wasze pragnienie, a zimą rozgrzeje. Wygląd stanowisk niczym laboratorium, to lubię, jako szalony biolog i już nie mogę doczekać się aż spróbuję nowości, jaką jest czekolada.
Znam tylko 3 i 5, ale jedno i drugie miejsce także przypadło mi do gustu:)