image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Wszystkiego wspaniałego.
Dla najwspanialszej Mamy ;*
Spełnienia marzeń.
Życzy córka.
{najwspanialsza}

Tort brzoskwiniowy z kremem MilkyWay

Biszkopt rzucany: (forma okrągła 22cm)
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
Dodawać po kolei żółtka i ubijać.
Mąki wymieszać ze sobą, przesiać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy, gdzie tylko dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
Piec w tempr. 160-170st.C przez ok. 30-40min do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok.60cm opuścić razem z formą na podłogę.
Odstawić do wyłączonego i uchylonego piekarnika, aż do ostygnięcia.
Krem MilkyWay:
5 batoników MilkyWay (po 22g każdy)
300ml śmietanki kremówki 36%
kilka brzoskwiń z puszki
opcjonalnie 2 łyżeczki żelatyny
Śmietankę przelać do garnuszka i podgrzewać.
Batoniki połamać na małe kawałki i dodać do śmietanki, dalej podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia batoników, nie dopuścić do wrzenia!
Masę ostudzić i włożyć do lodówki na całą noc.
Następnego dnia ubijamy na gęstą masę.
Jeśli nie będzie się chciało ubić,  żelatynę wymieszać z niewielką ilością gorącej wody, ostudzić i dodać do masy. Wstawić do lodówki na 30min i wtedy ponownie ubijać.
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy.

 

Krem biały:
300 ml śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
Schłodzoną śmietankę ubić razem z cukrem pudrem.
Wmieszać serek mascarpone.
Dodatki:
sok brzoskwiniowy z puszki wymieszany z wódką
brzoskwinie
srebrne cukrowe perełki
biszkopciki
Wykonanie tortu:
Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Pierwszy blat nasączyć sokiem z wódką i nałożyć połowę kremu MilkyWay.
To samo zrobić z następnym blatem.
Wierzch tortu skropić sokiem z wódką.
Nałożyć na górę tortu i boki krem biały.
Ozdobić górę tortu półksiężycami z brzoskwiń i perełkami.
Boki tortu ozdobić pokruszonymi biszkopcikami.
Tort włożyć do lodówki na min.godzinę.
 

37 Replies to “Tort brzoskwiniowy dla Mamy.”

  1. slyvvia says: 11 stycznia 2012 at 17:54

    Wspaniały tort. Nawet teraz bym się skusiła na takie pyszności 😀

  2. Saratelka says: 11 stycznia 2012 at 18:01

    Ależ musi smakować ten krem z Milky Way! 😀 Uroczy torcik, podobają mi się boki z takimi biszkoptami niejednakowej wielkości 🙂

  3. Kasia says: 11 stycznia 2012 at 18:04

    Krem Milky Way brzmi nieźle 🙂 Wszystkiego najlepszego dla mamy! 😉

  4. pees says: 11 stycznia 2012 at 18:04

    ojej jaki sliczny! i to brzoskwiniowy:)
    wielkie mniam

  5. Dusia says: 11 stycznia 2012 at 18:06

    Dziewczyny prośba, ktoś wie czemu tekst mi się rozjeżdża pomimo, że nie ma enterów? :(((

  6. Dominika says: 11 stycznia 2012 at 18:12

    Nie wiem niestety, nigdy mi się tak nie robiło :O

    ale tort musi być przepyszny! nigdy nie jadłam z kremem milky way 🙂

  7. Alexandra says: 11 stycznia 2012 at 18:43

    Ostatnio robiłam z kremem miętowym….Niedługo przyjdzie pora na krem milky way 🙂

    Oj pięknie się kulinarnie rozwijasz Maleńka :*

  8. Barbara says: 11 stycznia 2012 at 18:46

    Piękny tort! Podziwiam, że upiekłaś i tak ładnie Ci wyszedł. Ja ciągle przymierzam się do tortów, mam nawet iść do cioci na praktyki, bo ona świetnie piecze. Do tego mój tata ciągle się pyta kiedy wreszcie upiekę. Wszystkiego dobrego dla mamy! 🙂
    Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje 🙁 Blogger miewa jakieś swoje fochy.

  9. Sue says: 11 stycznia 2012 at 19:04

    A ja bym osmarowała takim kremem gorrącego tosta! 😀

  10. Anonimowy says: 11 stycznia 2012 at 19:07

    rewelacyjny!!

  11. justka2712 says: 11 stycznia 2012 at 19:21

    Nigdy nie jadłam jeszcze tortu z kremem z Milky Way. Na pewno smakuje niebiańsko:)

  12. urtica1 says: 11 stycznia 2012 at 19:39

    Bardzo ciekawy torcik i jaki piękny. Pozdrawiam 🙂

  13. Majana says: 11 stycznia 2012 at 19:39

    Piękny torcik zrobiłaś!
    Wszystkiego najlepszego dla Mamy!:)

  14. judik says: 11 stycznia 2012 at 19:52

    Robiłam robiłam-wyszedł pyszny! Dzieciaki na urodzinach wyczyściły talezyki a to najlepszy znak:) PIĘKNY Ci wyszedł!:) i jak ślicznie ozdobiony i podany!:)

  15. kulinarne-smaki says: 11 stycznia 2012 at 20:29

    wspaniale się prezentuje 🙂

  16. kruszyna says: 11 stycznia 2012 at 20:47

    O rany, moja mama też ma dziś urodziny! Ale tort planuję zrobić w weekend już dla całej rodzinki. A Twój jest baaardzo apetyczny 🙂

  17. zjedz_mnie says: 11 stycznia 2012 at 20:58

    Piękny ;] Pozdrowienia dla mamy ;]

  18. ola says: 11 stycznia 2012 at 21:08

    Zdolniacha! Tort przecudny! *.* I pewnie pyszny! Takie dziecko też bym mogła mieć 😀

  19. ale babka says: 11 stycznia 2012 at 21:36

    Wszystkiego Najlepszego dla Mamy:) piękny torcik

  20. Dusia says: 11 stycznia 2012 at 21:55

    kruszynko co Ty mówisz, ale jaja 🙂 widzę, że jesteś z pomorskiego, z Gdańska nie czasem?:)
    olu przygarniesz Dusię? :)))

    Dziewczyny, mama aż podskoczyła z radości na życzenia 🙂 I cieszę się, że tort się podoba, wart zrobienia, bo jest przepyszny!

  21. Avelina says: 11 stycznia 2012 at 22:07

    Tort wygląda rewelacyjnie.
    Wszystkiego najlepszego dla mamy.

  22. Ania says: 11 stycznia 2012 at 22:17

    Piękny tort Ci wyszedł:) Ładnie i prosto, ale bardzo elegancko udekorowany:)

  23. kruszyna says: 11 stycznia 2012 at 22:31

    Nie Dusiu, niestety nie jestem z Gdańska, choć bardzo go lubię i parę razy w roku bywam w tym mieście. A jestem ze Słupska:)

  24. Dusia says: 11 stycznia 2012 at 22:43

    Kruszynko to może będzie kiedyś okazja do spotkania:) ja w Słupsku jeszcze nie byłam .

  25. Shyfull says: 12 stycznia 2012 at 09:51

    musiałaś się napracować, ale powiem Ci, że było warto i to bardzo warto! wspaniały tort! 😉

  26. kruszyna says: 12 stycznia 2012 at 09:57

    Dusiu, to świetny pomysł, może kiedyś coś takiego zorganizujemy (tylko niech zrobi się cieplej):) A do swojego miasta serdecznie Cię zapraszam, może nie jest tak fajne jak Gdańsk, ale też ma swój urok 🙂

  27. Dusia says: 12 stycznia 2012 at 11:36

    kruszynko jestem za:)

  28. CARUNIA says: 12 stycznia 2012 at 12:26

    Świetny torcik!Mniam 🙂 Pozdrowienia dla mamy 🙂

  29. Grace says: 12 stycznia 2012 at 12:32

    Ślicznie wygląda! Wszystkiego dobrego dla Mamy!

  30. Kasia_h says: 12 stycznia 2012 at 23:17

    Piękny:) a krem z batonikami koniecznie musze wypróbować:)

  31. Aga w kuchni says: 13 stycznia 2012 at 17:54

    wow… poproszę o duży kawałek tego pysznego torciku 🙂

  32. Dzikowiec says: 19 stycznia 2012 at 18:18

    Robiłam identyczny na urodziny Męża, jedynie bez dodatku batoników Milky Way. Smakował fantastycznie, muszę spróbować wersję z batonikami!

  33. Ada says: 9 grudnia 2013 at 20:46

    Wspaniały ten torcik,lubię ciasta z wykorzystaniem takich popularnych słodyczy. Na pewno wypróbuję ten przepis. Przy okazji zapraszam też na mojego bloga,chociaż nie jest on jeszcze tak bogaty:)

  34. Anonimowy says: 25 października 2014 at 19:43

    Delektować się takim tortem to coś wyjątkowego-Tak dla siebie to wypróbował bym krem na bazie czekolady a na nim owoce rozdrobnione – mandarynki -,lub inne nap; morele świeże lub suszone też z syropu-Albo też brzoskwinie

    1. Dusia says: 25 października 2014 at 20:04

      Polecam przejrzeć inne torty, są też takie na bazie czekolady, z owocami, z kwiatami 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.