image_pdfPDFimage_printWydrukuj

W końcu ubrałam płaszcz.
Bieszczadzką chustę.
A nie szalik.
Widziałam morze przebiśniegów.

Tosty francuskie
4 kromki chleba (może być czerstwy)
jajko
1/4 szklanki mleka
łyżeczka cukru
szczypta soli
cukier puder do posypania
dżem truskawkowy
Wymieszać mleko z jajkiem, szczyptą soli i łyżeczką cukru.
W mieszance zanurzać kromki chleba, ale nie za mocno.
Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i polać dżemem.

40 Replies to “Tosty francuskie z dżemem truskawkowy.”

  1. grazyna says: 12 marca 2012 at 15:52

    Mam sentyment do takich tostów od czasów studenckich 🙂
    Z dżemem truskawkowym na pewno pyszne 🙂

  2. Joanna Skoraczyńska says: 12 marca 2012 at 15:55

    Rozpusta. No inaczej tego nazwać nie można. Czysta rozpusta 🙂

  3. Amy says: 12 marca 2012 at 16:02

    Uwielbiam tosty z patelni:-)

  4. soot says: 12 marca 2012 at 16:06

    Kocham tosty francuskie! Twoje wyglądają rewelacyjnie : )

  5. Anonimowy says: 12 marca 2012 at 16:22

    Jakos mało tego dżemu

  6. Dusia says: 12 marca 2012 at 16:25

    Anonimowy dlatego nie podaję proporcji, każdy daje tyle dżemu ile lubi.

  7. noclaudine says: 12 marca 2012 at 16:36

    wydaje się proste i mało skomplikowane, bez jakiś szczególnych składników, a mi zawsze smakuje 😉

  8. Kaś says: 12 marca 2012 at 16:38

    mniam, możnaby jeść codziennie

  9. Barbara says: 12 marca 2012 at 17:10

    Zamarzyły mi się teraz takie tosty… 🙂

  10. Anonimowy says: 12 marca 2012 at 17:22

    Ile masz lat ?

  11. blog okularnicy says: 12 marca 2012 at 17:29

    najlepsze, najsmaczniejsze, najszybsze i najprostsze 🙂

    zazdroszczę, że już mogłaś się tak lekko ubrać…ja jeszcze opatulona szalikiem chodzę, ale mam nadzieję, że to już niedługo!

  12. Dusia says: 12 marca 2012 at 17:36

    Anonimie a imię posiadasz? czy to spis powszechny:P

  13. Anonimowy says: 12 marca 2012 at 17:44

    Tak chciałam wiedzieć bo gotujesz apetycznie i smacznie. Poza tym jestem innym anonimem i przepraszam za to….
    jestem Agnieszka

  14. Sue says: 12 marca 2012 at 17:47

    Zrób mi tościka!

  15. Majana says: 12 marca 2012 at 17:57

    Wspaniałe tosty.Świetne śniadanko:)
    Dusiu,ja też w płaszczyku chodzę:)
    I apaszce 🙂

  16. kuchenny bałagan says: 12 marca 2012 at 18:17

    Uwielbiam takie tosty, ale ja je jem na słono, te też muszą być pyszne 🙂

  17. kruszyna says: 12 marca 2012 at 18:50

    Moje ukochane danie z dzieciństwa, choć teraz też je bardzo często robimy, gdy nie ma "weny", żeby kombinować coś na obiad 🙂

  18. Kamila says: 12 marca 2012 at 19:36

    Z dżemem pysznie!

  19. burczymiwbrzuchu says: 12 marca 2012 at 19:43

    Uwielbiam tosty francuskie! A jakie urocze serduszko pojawiło się na talerzu 🙂

  20. ola says: 12 marca 2012 at 20:02

    Serduszko tostowe mnie rozczuliło. I ten dżem truskawkowy ;>

  21. pingwinka7 says: 12 marca 2012 at 20:52

    Pyszności 🙂 A wiosnę czuć już chyba wszędzie.

  22. niebochce says: 12 marca 2012 at 21:09

    francuskie tosty znakomite :).

  23. kabamaiga says: 12 marca 2012 at 21:43

    Cudne śniadanie. Do tego kawa i nic mi nie potrzeba.

  24. KuchniaAgatki says: 12 marca 2012 at 21:56

    chyba sobię takie zrobię rano. albo może już teraz? super

  25. Siaśka says: 13 marca 2012 at 00:37

    😀 wolę na wytrawnie

  26. Sandy says: 13 marca 2012 at 05:34

    U mnie koniecznie z wieśniaczkiem albo twarożkiem, ale z dżemem też smacznie 😀 Pysznie wyglądają ^^

  27. Karolka says: 13 marca 2012 at 08:21

    Kocham takie tościki, jednak przeważnie wybieram wersję wytrawną np. z podsmażanym boczkiem:))

  28. Agata says: 13 marca 2012 at 09:31

    Ojej, tak lubię tosty francuskie, a dawno nie robiłam… Dzięki za przypomnienie:)

  29. Daria Anna says: 13 marca 2012 at 09:45

    Pyszne, dawno nie jadłam 🙂

  30. agattekh says: 13 marca 2012 at 10:28

    Pychotka są takie tosty, nawet nie dawno je robiłam 🙂

  31. Ervisha says: 13 marca 2012 at 14:01

    Nigdy takich nie jadlam. 🙂 zazwyczaj jadam tradycyjne bez jajka

  32. kachna says: 13 marca 2012 at 17:48

    taki chlebek lubię też na słono, usmażony w dużej ilości jajku 🙂 ale Twoja wersja też mi się podoba

  33. Brenia says: 13 marca 2012 at 21:47

    Bardzo lubię takie tosty, mój syn kiedyś wymyślił bym mu je zrobiła – i tak zostały u nas w domu 🙂

  34. Kasia_h says: 14 marca 2012 at 12:28

    Och uwielbiam je!!! Zrobię sobie jutro na śniadanie:)

  35. Anonimowy says: 14 marca 2012 at 21:14

    Apetyczne, ale zawsze, zawsze jak tu wchodzę, to najbardziej apetyczną rzeczą (osobą) jest na tej stronie Pani 🙂 Z przyjemnością utożsamiam Panią z pysznym jedzeniem. Pozdrawiam i gratuluję bloga 🙂

    Nata

  36. Dusia says: 14 marca 2012 at 21:15

    Dziękuję serdecznie :*

  37. adrianamilner says: 14 marca 2012 at 22:24

    Jakie ładniutkie tosty 🙂 sama ostatnio kupiłam nowy toster więc skorzystam z tego przepisu możę już jutro 🙂

  38. Ala says: 17 marca 2012 at 13:42

    mam takie same talerzyki, najbardziej lubię na nich jeść – proste i fajne :)) a tosty uwielbiam!!!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.