image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Trafik
Jedzenie & Przyjaciele
Skwer Kościuszki 10
Gdynia

Jakiś czas temu z grupą blogerów zostałam zaproszona na testy nowego menu jesienno-zimowego do restauracji, o której słyszałam już dużo dobrego, czyli do Trafik Jedzenie i Przyjaciele. Jakie pyszne dania przygotował szef kuchni w nowej karcie menu? Odpowiedź znajdziecie w dalszej części wpisu.

Restauracja Trafik, która znajduje się w centrum Gdyni istnieje już kilka lat, a jej wnętrze chyba, jako jedne z pierwszych urządzono w industrialnym stylu. Trafik to miejsce, gdzie możecie czuć się swobodnie bez względu na charakter spotkania. Jest to świetna miejscówka na śniadanie, lunch czy kolację we dwoje.
W menu restauracji znajdują się dania z kuchni całego świata. W kuchni szefuje Michał Maj z Grzegorzem Marzejon i Tomaszem Grota, która dbają o to, by z naszych ust było słychać wyłącznie „mmm, jakie pyszne”. Naprawdę wszystkie spróbowane dania były bardzo dobre, dlatego tym razem nie będę wdawać się w szczegóły, po prostu sami się przekonacie, jeśli mi nie wierzycie :).

Śniadania tutaj są serwowane przez cały dzień, wiec wszystkie śpiochy powinny zdążyć, a jest w czym wybierać.

english muffin, czyli angielska bułka maślana w wersji ze szpinakiem i i chrupiącym bekonem za 11 zł, a z jajkiem i pastą z tuńczyka za 8 zł

nie zabrakło super food, czyli nasionek chia z owocami za 19 zł

śniadanie prowansalskie (21 zł), pieczone jajka na szpinaku z salsą pomidorową, sosem z bardzo gęstego jogurtu, kozim serem i grzanką własnego wypieku

owsianka z owocami na mleku/ wodzie lub na mleku migdałowym (21 zł) – nie przepadam za owsiankami, ale ta naprawdę magiczna, bo mi smakowała 🙂 szkoda, że cena niezwykle wysoka.
W Trafiku od 12-16 serwowane są lunche w cenie 24 zł – przystawka/zupa, danie główne, kompot lub lemoniada i deser. Podczas naszego spotkania spróbowałam dwa zestawy. Pierwszy z nich to zupa krem z białych warzyw z kompresowanym jabłkiem, palonymi oliwkami – idealnie kremową, wyrazistą z oliwą koperkową.
Danie główne: japoński makaron udon, warzywa z woka, tofu w sezamie, kiełki soi.

W ramach II zestawu na przystawkę zaserwowano danie, które powinno być na stałe w karcie, bo zrobiło na mnie (i na nas wszystkich) ogromne wrażenie : pieczona dynia i marchewka, feta i dressing słodko-kwaśny (rodzynki, kapary). Pięknie wyglądała całość zaserwowana na desce, brawa za estetykę!

W ramach lunchu serwowano też obłędna karkówkę sous-vide podaną z ciekawą aromatyczną zasmażaną kapustą z kminkiem i musem z buraczków.
W głównej karcie menu wśród przystawek znajdziecie prawdziwy hit, czyli ośmiornicę grillowaną z sałatką z ziemniaków, salsą verde i limonką za 28 zł.
Wśród sałatek moje serce podbiła kolorowa burratta, czyli kremowa mozzarella, pieczona dynia z rozmarynem, burak, awokado, pikle i pestki dyni (28 zł).
Bardzo zaskoczyła natomiast nietypowa sałata poranna rosa (soczysta, z widocznymi kropelkami, chrupiąca!) z kulkami koziego sera w prażonych migdałach i winogronami gotowanymi w czerwonym winie i granatem (36 zł).
Bardzo oryginalna w wyglądzie i smaku jest prostokątna pizza z tapenadą z czarnych oliwek, młodych i kolorowych warzyw(marchewki, buraki, dynia), kozim serem i slasą verde (28 zł).

Na danie główna można zamówić pstrąga z grilla/puree z selera/remoulada z kolorowych buraków, jabłka, chrzanu i orzechów włoskich za 38 zł…

… lub policzek wołowy z puree z dyni (który mógłby być jeszcze odrobinę miększy).

Desery to istny raj w Trafiku! Cukiernik swoją pracę rozpoczyna o 3 nad ranem!
Malinowe trifle serek z bitą śmietaną, biszkoptami i malinami w syropie

Tarta Oreo – spód z ciasteczek oreo, mascarpone, nugat, czekoladą z solą morską

Mój the best! Tarta z masą mascarpone i białą czekoladą na kakaowym spodzie z granatem

Zapiekane migdałowe ciasto ze śliwkami i masą marcepanową oraz lodami

W Trafiku w Gdyni znajdziecie po prostu kulinarne rozkosze! Koniecznie sprawdźcie nowe menu i napiszcie, co Wam smakowało najbardziej :).

One Reply to “Trafik Jedzenie i Przyjaciele”

  1. Agata Kądziołka says: 29 listopada 2015 at 20:50

    Aż się głodna zrobiłam! Jakie cuda i jak pięknie się prezentują!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.