image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Coraz bliżej Święta…

Uszka z kapustą i grzybami
uszka, przepis na uszka, uszka z kapustą i grzybami, jak zrobić uszka
ciasto:
3 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
wrzątek (ok.1szklanka)
2 łyżki oleju
farsz:
30g grzybów suszonych
300g kapusty kiszonej
cebula
1,5 szklanki wody wrzącej
sól, pieprz, oliwa
Farsz: Grzyby gotować w niewielkiej ilości wody, aż będą miękkie.
Pokroić drobno grzyby, kapustę i cebulę.
Cebulę podsmażyć na patelni na oliwie, następnie dodać kapustę i grzyby.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dolać wodę i gotować pod przykryciem aż cała woda wyparuje.
Pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto: Mąkę mieszamy z solą.
Dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy nożem, dodać tyle wody ile wchłonie mąka. Zazwyczaj jest to szklanka wody.
Dodać olej i zagniatać rękoma do uzyskania elastycznego i nie lepiącego się do rąk ciasta.
Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką jak najbardziej cienko, wykrajać kieliszkiem kółka i  nakładać farsz.

Formować uszka zginając ciasto na pół jak na pierogi, a następnie dwa przeciwległe boki ze sobą łączymy w kształt uszek.

22 Replies to “Uszka z kapustką i grzybami.”

  1. wiosenka27 says: 23 grudnia 2011 at 18:00

    Ale kształtne uszka:)

  2. slyvvia says: 23 grudnia 2011 at 18:22

    Cudowne uszka. Chyba masz talent do tych różnych pierożków 😀

  3. Dusia says: 23 grudnia 2011 at 18:52

    Co wy mówicie 🙂 ja tam widzę że są pokraczne 🙂 Dzięki za komentarze:*

  4. Dominika says: 23 grudnia 2011 at 18:57

    Idealne uszka 🙂

  5. Majana says: 23 grudnia 2011 at 19:10

    Jakie one są śliczne! Jestem pod wrażeniem!
    Piękny kształt.

  6. wilczyca-Aga says: 23 grudnia 2011 at 19:27

    jakie delikatności, piękne uszka! wesołych świąt i spełnienia marzeń!

  7. Siaśka says: 23 grudnia 2011 at 20:13

    Mniam!!! uwielbiam uszka 😀 ale nigdy nie robiłam ;/ Wesołych Świąt 😀 zapraszam też do siebie

  8. pees says: 23 grudnia 2011 at 21:08

    aaa wszystkie takie same! takie równiutkie i w ogóle!:))

    wesołych świąt!

  9. Lovelykate says: 23 grudnia 2011 at 21:25

    Wyglądają wprost idealnie! 🙂

    Wesołych Świąt 🙂
    http://www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

  10. judik says: 23 grudnia 2011 at 21:40

    Śliczne uszka:-) Bardzo lubię z takim własnie farszem:-)
    Zdrowych i Wesołych Świąt!:-)

  11. kornik says: 23 grudnia 2011 at 21:58

    Jak spod igły, moje nie są takie ładne:)

    Wesołych i pysznych!

  12. Kaś says: 23 grudnia 2011 at 22:10

    zapowiada się prawdziwa uszkowa uczta 🙂
    Wesołych Świąt!

  13. słodkosłona. says: 23 grudnia 2011 at 22:25

    jakie maluchy!
    moje to są wielkie uszy! ; D

  14. ŁAKOMCZUCHY says: 23 grudnia 2011 at 22:46

    jakie śliczne i malutkie! ja zawsze kroję na małe kwadraciki – kieliszkiem nigdy nie próbowałam, ale że jutro będę dopiero lepić to spróbuję 🙂

  15. Barbara says: 23 grudnia 2011 at 23:27

    Jeeej, jak ja uwielbiam te uszka.. Ślicznie Ci wyszły 🙂
    Zdrowych i radosnych Świąt moja bratnia duszyczko! :*

  16. abbra says: 24 grudnia 2011 at 08:47

    Wesołych Świąt !!!

  17. Kuchareczka says: 24 grudnia 2011 at 11:04

    O jakie idealnie kształtne 🙂

  18. magda k. says: 24 grudnia 2011 at 12:28

    Pięknych Świąt 🙂

  19. klliisiaa says: 24 grudnia 2011 at 13:58

    mniam domowe uszka i prawdziwy barszcz to mój nr jeden podczas wigilii 🙂

  20. Domi w kuchni says: 25 grudnia 2011 at 12:04

    Śliczne te uszka, takie zgrabne 🙂

  21. asia3city says: 28 grudnia 2011 at 15:23

    O jaki ciekawy sposób zawijania uszek…

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.