Czerwono, zielono, żółto.
Kolorowo.
Warzywowo.
I smakowo.

Leczo
2 średnie cukinie
4 pomidory
czerwone papryki
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
2 szt. kiełbasy
bazylia, oregano, papryka czerwona i ostra, sól, pieprz – i co tam lubisz
ząbek czosnku
2 cebule
natka pietruszki
ewentualnie ryż/makaron (ja wolę bez)
Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni z oliwą.
Pokroić kiełbasę, dodać do cebuli i podsmażyć.
Z cukinii wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w większa kostkę.
Wrzucić do garnka i dusić by lekko zmiękła.
Następnie dodać pokrojoną paprykę.
Pokroić pomidory i dołożyć do garnka.
Doprawić do smaku.
Kiełbasę podsmażyć na patelni i razem z cebulą wrzucić do garnka.
Wymieszać,a pod koniec gotowania wlać koncentrat. 
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

14 Replies to “Warzywnie.”

  1. majka says: 2 września 2011 at 05:44

    Pysznosci. Ja leczo zawsze zajadam ze swieza bagietka, tak lubie najbardziej 🙂

    Pozdrawiam.

  2. Panna Malwinna says: 2 września 2011 at 06:09

    U mnie też najchętniej jedzone ze świeżym pieczywem;) prawdziwy smak lata

  3. shy says: 2 września 2011 at 07:40

    wygląda bardzo apetycznie… a ja tam jem leczo z ryżem 🙂

  4. Maggie says: 2 września 2011 at 08:41

    Przecudne, letnie i lekkie danie – zapisuje i zachowuje na jeden z tych dni, kiedy bedzie mi sie chcialo wszystkiego, tylko nie miesa 🙂

  5. Majana says: 2 września 2011 at 20:00

    I jakże smakowicie!:))

  6. Avelina says: 2 września 2011 at 20:15

    Bardzo lubię leczo, gdyż jest to prosta i smaczna potrawa.

  7. Kuchareczka says: 2 września 2011 at 20:30

    Jak ładnie słonecznie 🙂

  8. Anonimowy says: 3 września 2011 at 05:46

    Leczo to jedna z moich ulubionych potraw warzywnych. Mogłabym je jeść o każdej porze roku! To taki mój smak dzieciństwa, do którego uwielbiam wracać.

  9. basiaP says: 3 września 2011 at 13:27

    bardzo lubię leczo, Twoje wygląda bardzo,bardzo apetycznie:)

  10. Barbara says: 3 września 2011 at 15:37

    Za kielbasa nie przepadam, ale leczo zjem zawsze. Pycha! 🙂

  11. Bazylia says: 4 września 2011 at 20:33

    w tym roku jeszcze nie robiłam lecza. czas to zmienić. jutro na obiad 🙂

  12. Bazylia says: 4 września 2011 at 20:34

    Apetycznie u Ciebie 🙂 Będę zaglądać częściej. POzdrawiam! 🙂

  13. wilczyca-Aga says: 4 września 2011 at 22:07

    ale pychota! słońce na talerzu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.