image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Dzisiaj prezentuję Wam już drugi przepis z „Dzikiej Kuchni” Ł. Łuczaj. Tym razem do spróbowania trafiła jarzębina, czyli owoce jarzębu, które zawierają różne kwasy organiczne, działają przeciwzapalnie na układ pokarmowy. Należy pamiętać by jarzębiny nie spożywać w dużych ilościach, bo zawiera kwas parasorbowy, który jednak ulega rozkładzie podczas gotowania czy zamrożenia. Zapraszam po inne przepisy z działu: biolog w kuchni.
Wątróbka z owocami jarzębiny
„Dzika kuchnia” Ł. Łuczaj
wątróbka z jarzębiną, wątróbka z owocami jarzebu

0,5 kg wątróbki drobiowej
garść owoców jarzębu
cebula
sól, pieprz
mąka
olej
szczypiorek
Zebrane owoce jarzębiny zamrozić np. dzień przed smażeniem mięsa.
Cebulę posiekać, wątróbkę umyć i pokroić drobniej.
Na rozgrzanym oleju usmażyć cebulę, aż będzie szklista.
Dodać owoce jarzębiny, dolać odrobinę wody i chwilę dusić, by owoce zmiękły.
Wątróbkę obtaczać w mące i dodać na patelnie, smażyć około 5 minut jeszcze.
Doprawić solą i pieprzem na patelni lub na talerzu, posypać szczypiorkiem.

6 Replies to “Wątróbka z jarzębiną”

  1. Klarysa. says: 8 października 2013 at 15:54

    Ja wiem że moje pytanie moze zostać uznane za idiotyczne;)…ale czy to taka normalna jarzębina czy jakaś inna odmiana czy jak co i gdzie?:):):)
    Pozdrawiam

    1. Dusia says: 8 października 2013 at 16:14

      każdy gatunek jarzębiny jest jadalny, niektóre tylko gatunki podlegają ochronie.
      Pozdrawiam:)

  2. Aicena says: 8 października 2013 at 17:21

    nieźle, nie wiedziałam. Na pewno kiedys wypróbuje 🙂 U mnie gałązka jarzębiny stoi w wazonie 🙂 pozdrawiam

  3. Ania says: 8 października 2013 at 20:46

    Człowiek to się uczy przez całe życie – nie wiedziałam, że jarzębina jest jadalna 😀

  4. Aniczka says: 9 października 2013 at 18:21

    Uwielbiam takie dania – niebanalne!

  5. Kasia Pętkowska says: 16 października 2013 at 20:36

    Następna rzecz do wypróbowania. Wygląda smakowicie i zachęca swoją oryginalnością:)
    Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga:)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.